Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Какво свързва скоростта, силата и червения цвят? Ако смятате, че правилният отговор е спортният автомобил, грешите. Става въпрос за човешките мускули. Ново изследване показва, че когато хората виждат пред себе си червен цвят, реакциите им стават по-бързи и по-силни, съобщи "Сайънс дейли".

Червеното усилва физическата реакция, защото е разглеждано като опасност, заяви съавторът на изследването Андрю Елиът от университета в Рочестър, щата Ню Йорк. Проф. Елиът е водещ учен в областта на цветната психология.

"Хората поруменяват, когато са ядосани или се готвят да нападнат, поясни той. Те усещат подобно поруменяване у другите и последствията от това. Заплахата обаче е нож с две остриета. Освен че мобилизира допълнителна енергия, тя предизвиква безпокойство и обърканост, а това подлага на изпитание човешката психика."

Предишно изследване показа, че излагането на ефекта на червения цвят е противопоказно за двигателните и психичните способности - атлети, които участват в надпревара със съперници, облечени в червено, е по-вероятно да претърпят загуба, а студенти постигат по-лоши резултати на тест, ако преди това са били под въздействието на червения цвят.

"Цветът влияе по различни пътища в зависимост от контекста, обясни Елиът, който е документирал как мъже и жени са привлечени от облечени в червено представители на противоположния пол, без да си дават сметка за това. Този цветен ефект убягва от нашия радар на съзнанието."

Елиът е извършил изследването заедно с експерта по психология от университета в Утрехт, Холандия, Хенк Аарц. Те проследили реакциите на студенти в рамките на два експеримента. При първия от тях 30 студенти притиснали метални клипсове и ги оставили отворени. Преди това прочели на глас състезателния си номер, написан с червен или сив молив.

При втория експеримент 46 студенти се ръкували и стиснали колкото е възможно по-силно ръката на другия, когато прочели думата "стисни" на компютърния екран. Тя се появила върху червен, син или сив фон.

И при двата експеримента червеното значително увеличило изразходваната сила. Участниците, които видели думата "стисни" върху червен фон, използвали по-голяма сила в сравнение с онези, които я видели изписана върху син или сив фон. Освен това бързината на реакцията на участниците, които били под въздействието на червения цвят, също била по-голяма. Резултатите от изследването са публикувани в Emotion, инфформира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

варна каза кзл

преди 12 години

Цветът на победата! КЗЛ

17

Анонимен

преди 12 години

На мен пък не ми влияе червеното.Доста *** цвят, а и избледнява най-бързо.

16

Анонимен

преди 12 години

"Какво свързва скоростта, силата и червения цвят?"Absoliutno nishto shto stava duma za bikove :D

fallback