Какво свързва скоростта, силата и червения цвят? Ако смятате, че правилният отговор е спортният автомобил, грешите. Става въпрос за човешките мускули. Ново изследване показва, че когато хората виждат пред себе си червен цвят, реакциите им стават по-бързи и по-силни, съобщи "Сайънс дейли".

Червеното усилва физическата реакция, защото е разглеждано като опасност, заяви съавторът на изследването Андрю Елиът от университета в Рочестър, щата Ню Йорк. Проф. Елиът е водещ учен в областта на цветната психология.

"Хората поруменяват, когато са ядосани или се готвят да нападнат, поясни той. Те усещат подобно поруменяване у другите и последствията от това. Заплахата обаче е нож с две остриета. Освен че мобилизира допълнителна енергия, тя предизвиква безпокойство и обърканост, а това подлага на изпитание човешката психика."

Предишно изследване показа, че излагането на ефекта на червения цвят е противопоказно за двигателните и психичните способности - атлети, които участват в надпревара със съперници, облечени в червено, е по-вероятно да претърпят загуба, а студенти постигат по-лоши резултати на тест, ако преди това са били под въздействието на червения цвят.

"Цветът влияе по различни пътища в зависимост от контекста, обясни Елиът, който е документирал как мъже и жени са привлечени от облечени в червено представители на противоположния пол, без да си дават сметка за това. Този цветен ефект убягва от нашия радар на съзнанието."

Елиът е извършил изследването заедно с експерта по психология от университета в Утрехт, Холандия, Хенк Аарц. Те проследили реакциите на студенти в рамките на два експеримента. При първия от тях 30 студенти притиснали метални клипсове и ги оставили отворени. Преди това прочели на глас състезателния си номер, написан с червен или сив молив.

При втория експеримент 46 студенти се ръкували и стиснали колкото е възможно по-силно ръката на другия, когато прочели думата "стисни" на компютърния екран. Тя се появила върху червен, син или сив фон.

И при двата експеримента червеното значително увеличило изразходваната сила. Участниците, които видели думата "стисни" върху червен фон, използвали по-голяма сила в сравнение с онези, които я видели изписана върху син или сив фон. Освен това бързината на реакцията на участниците, които били под въздействието на червения цвят, също била по-голяма. Резултатите от изследването са публикувани в Emotion, инфформира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase