Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Земята в събота преживя деветчасова магнитна буря, съобщи РИА  Новости, като цитира Центъра за прогнози на космическото време към американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA).

Бурята е започнала в събота сутринта, когато индексът на геомагнитните смущения Кр е достигнал равнище 6, отговарящо на умерено силна магнитна буря.

Тя е продължила девет часа, до около 18,00 ч. бълг. време, когато индексът Кр е спаднал до 2. В тази скала има десет нива - от 0 до 2 съответстват на спокойна магнитосфера, 4 означава смущения в магнитосферата, а от 5 до 9 - магнитни бури с различна сила.

Смущенията в магнитосферата на Земята или магнитните бури възникват под въздействието на потоците заредени частици, изхвърлени от Слънцето. Ръководителят на центъра за прогнози на космическото време в руския Институт за земния магнетизъм, йоносферата и разпространението на радиовълните Сергей Гайдаш заявил за агенцията, че бурята, предизвикана от слънчев вятър от доста голяма коронална дупка, е била прогнозирана благодарение на два спътника на НАСА, които наблюдават слънчевата активност.

Според него след 27 дни, след още едно завъртане на Слънцето около оста му, когато Земята отново ще се окаже на "огневата линия" на короналната дупка, с голяма доза вероятност може да се очаква магнитната буря да се повтори. Сегашната е била най-мощната от август 2010 г. Последната бе през май, но по-слаба.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase