Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Естественият денонощен биоритъм на жените е с 6 минути по-къс от този на мъжете, установи международно изследване, проведено от Харвардския университет, пише сп.Wired.

Този биологичен цикъл се нарича циркаден и е свързан както с редуването бодърстване-сън, така и с телесната температура. Той се контролира от биологичния часовник, ситуиран в определен участък на мозъка - супрахиазматичното ядро в хипоталамуса, съставено от 10 000 клетки.

Те анализират визуалната информация, идваща от очните неврони и когато констатират липсата на дневна
светлина, задействат синтеза на мелатонина, който е отговорен за съня.

Учените установили, че циркадният цикъл не трае точно 24 часа и неговата продължителност варира между 23 часа и 30 минути и 24 часа и 30 минути. Всеки ден, благодарение на осветеността от слънцето, биологичният часовник коригира тази грешка. Но ако се премахне по някакъв начин този репер, биоритъмът не може да се поправи и започва да действа с известни отклонения, които могат да бъдат измерени.

Американските учени, в сътрудничество с френските си колеги от Националния институт за медицински изследвания, измерили циркадния ритъм на 157 души. 52 от тях били жени, а 105 – мъже на възраст между 18 и 74 години. Те били поставени в условия на тотално "затъмнение" относно часовото време.

Изследователите измерили денонощния биоритъм и телесната температура на участниците, както и нивата на мелатонина в организмите им.

За всички изследвани средният циркаден ритъм бил 24 часа и 9 минути, което е обичайно. Но при жените този цикъл се оказал с 6 минути по-кратък. Освен това, жените били 2,5 пъти по-склонни да имат циркаден ритъм по-къс от 24 часа. Когато дамите не могат да коригират своя биоритъм, те са склонни да стават по-рано и да си лягат по-рано. Поради тази причина при тях по-често се наблюдават смущения в съня, заключават учените.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase