Юпитер. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Някои планети се въртят по посока, която е противоположна на ротацията на звездата им. Астрономи се опитаха
да обяснят как са се образували тези планетарни системи, които оборват досегашните теории, съобщи Франс прес.

В Слънчевата система, в която Слънцето извършва пълна ротация за около 26 дни, планетите се въртят в същата посока като неговата. Преди година астрономи от Обсерваторията в Женева предизвикаха сензация на конференция в Глазгоу, след като представиха данни, че 6 екзопланети се въртят по посока, която е противоположна на ротацията на звездата им. Дали теорията за сформирането на планети около звезда не трябваше да се преразгледа?

"Смятахме, че Слънчевата система е характерна за цялата Вселена, но още при първите изследвания на екзопланети всичко изглеждаше странно", заяви съавторът на изследването астрофизикът Фредерик Разио от Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс.

Астрономи с изненада установиха, че масивни газообразни гиганти, като Юпитер в Слънчевата система, се намират много близо до своята звезда и следователно са много горещи. Затова те бяха кръстени горещи юпитери.
До една четвърт от горещите юпитери се въртят по посока, която е противоположна на ротацията на тяхната звезда.

"Това е още по-странно, като се има предвид, че планетата е толкова близо до звездата си, отбеляза Разио. Как е възможно едното тяло да се върти в една посока, а другото – в противоположната?" Неговият екип направил компютърен модел на орбитите на две масивни планети, от които едната е значително по-отдалечена от звезда, подобна на Слънцето, в сравнение с другата.

Гравитационните смущения ги накарали да променят орбитите си, като по-малко отдалечената планета все повече се доближавала до своята звезда, което се наблюдава и при горещите юпитери. Под въздействието на приливно-отливния ефект, свързан с нарастващата близост до звездата, тази планета губи от енергията си, забавя ротацията си и се доближава все повече до звездата.

Орбитата на по-малко отдалечената планета е под въздействието на другата планета и може да се издължи, да промени посоката си, да се усуче, да се обърне като палачинка - в такъв случай завъртането е в противоположна посока. Астрофизици бяха предположили съществуването на система от две звезди, от които едната е издължила и деформирала орбитата на планета, въртяща се около другата звезда, припомни Дидие Келоз от Обсерваторията в Женева.

Получените резултати сочат, че посоката е противоположна и при наличие на втора планета, която взаимодейства с първата.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

vitalius

преди 12 години

До 14Как тогава ще обясниш факта че магнитните полюси на зеемята са се сменяли многократно, а посоката на въртене на земята винаги е била същата?Освен това в тази статия не става дума за посоката на въртене около оста на планетата, а за посоката по която планетата обикаля около звездата.

16

yayarwnsfc

преди 12 години

dqiDj0 , [url=rajckuapvdfx/]rajckuapvdfx[/url], [link=cedlfyyeptqk/]cedlfyyeptqk[/link], ysxjiploqilz/

15

До 14

преди 12 години

Едва ли ще го видиш това,но действително си ***. Вземи малко се запознай със съществуващата теория за възникването на планетните системи преди да пишеш глупости.

fallback