fallback

Общ преглед

 

Исландски учени се спуснаха в утробата на спящия вулкан Трихнюкайигюр, който се намира на 100 км от Рейкявик. Изследователите слязоха в кратера с намерението да изследват единствената на планетата магмена камера, която за щастие е разположена близо до повърхността на земята – на дълбочина едва 200 метра.

Във вътрешното пространство на Трихнюкайигюр влязоха Фрейстейн Сигмундсон и Харалдур Сигурдсон от Университета на Исландия, подпомагани от 15 души помощен персонал (сред тях – кинооператор, фотограф и опитни алпинисти).

Първоначално изследователите се спуснаха в кратера на вулкана с въжета, а след това, с помощта на хеликоптер, бе спуснат метален асансьор, с който да се свали и тежкото оборудване.

„Вътре се почувствах толкова нищожен в сравнение със силата на природата и бях поразен от красотата и спокойствието на вътрешното пространство на вулкана. За мен беше голяма чест първи от учените да се спусна и да видя всичко със собствените си очи“, споделя впечатленията си Сигмундсон.

Изследването дава на вулканолозите много нови сведения за процеса на изригване. Впрочем, независимо че първата експедиция в кратера на Трихнюкайигюра е била още пред октомври миналата година, за нея учените не казват почти нищо.

Сега учените сравняват новите данни с информацията, събрана при изучаването на Ейяфятлайокутл, който миналата година създаде проблеми по целия свят.

Вижте и видеоматериали от спускането в Трихнюкайигюр.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

бат Миро

преди 12 години

Баси, кой им разреши на тия там да дават имена. Трябва някой от нормална държава да ги кръщава и тях и вулканите им.

19

do 4

преди 12 години

едва ли колегата е имал предвдид баш дупките-по-скоро търсенето и желанието да опознаеш света около теб.иначе определено забавен коментар и напълно безсмислен.

18

Азъ

преди 12 години

Единствената в света магмена камера?!?!?Ей,дефицит бре!:-))))))

fallback