Коалите са единствените същества на света, освен приматите, които имат пръстови отпечатъци, идентични на нашите, пише io9.

Досега учените считаха, че сме започнали да развиваме  индивидуални характеристики по кожата на пръстите си заедно с  приматите преди няколко милиона години. Но изследователи от  университета в Аделаида върнаха този процес много по-рано.

Първите пръстови отпечатъци са се появили при коалите още  преди 70 милиона години, когато са се разделили нашите общи  родословия. Но тогава защо и хората, и тези симпатични  двуутробни притежават идентични дактилоскопични характеристики?

Според австралийските учени коалите и нашите хоминоидни предтечи са се хранели по дърветата по един и същ начин. Пухкавите мечета се стремят да заграбят с пръсти колкото се може повече евкалиптови листа, при което са развили биомеханична  адаптация за захват, проявяваща се със специфична конфигурация на кожата на пръстите.

По същия начин са еволюирали и дактилоскопичните отпечатъци на приматите, когато са се хранили с листа от дърветата.  Тяхната първоначална функция е била за по-добро задържане с  пръсти на хванатите предмети.

Сега е много трудно за неспециалиста да отличи пръстовите  отпечатъци, оставени от хора и коали. Жалко, че тази подробност  не е била известна на сър Артър Конан Дойл, който със сигурност  щеше да съчини вълнуващ криминален случай за детектива си Шерлок Холмс, пише сайтът io9.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase