Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейски учени заявиха, че са открили промени в мозъка, докато той сортира нова информация и се освобождава от стари спомени, съобщи АНСА.

Като изследвали мозъците у мишки по време на различни етапи от обучението им, италиански, швейцарски и германски учени установили, че мозъкът променя структурите си, сформирайки нови невронни връзки. Същевременно стари невронни връзки биват прекъснати.

"Когато трябва да запаметим нещо в хипокампуса или малкия мозък, то е подложено на селекция, заяви Пиерджорджо Страта от Италианския национален институт по невронауки. Някои спомени са складирани в отделни зони на кортекса, докато други са организирани по различен начин."

Тъй като редица спомени, свързани със страх, вероятно оставят много дълбока следа, изследването може да допринесе за откриване на молекулярните основи на фобиите и безпокойството, отбелязват учените.

Краткосрочната памет може да стане дългосрочна вследствие на процес, който е известен като консолидация и отнема няколко дни, поясни Страта. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase