Снимка: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Сондата "Мессинджър" на НАСА, която влезе в орбитата на Меркурий през март, откри на планетата две перпендикулярни линии с дължина около 100 км всяка, пресичащи един от кратерите. Те са се образували при падането на метеорити, пише на сайта на сондата.

Двете пресечени линии са открити от учените на снимки с безименен кратер, направени от камерата NAC.

"Перпендикулярните линии, които пресичат кратера, са вериги от вторични кратери, възникнали, когато на планетата са изхвърлени отломки, излетели при ударите на тежки метеорити. При падането на метеоритите са се образували и два съседни кратера", се казва в съобщението.

Сондата "Месинджър" (MESSENGER) е изпратена в Космоса през август 2004 г. За да икономисва гориво, тя е изпратена към Меркурий по обходен маршрут и е въведена в неговата орбита с помощта на серия гравитационни маневри, като е коригирала курса и скоростта си с помощта на гравитацията на планетата.

До днес "Месинджър" е прелетял около 8 млрд. км и е навъртял над 15 оборота около Слънцето. По пътя си апаратът е прелетял един път покрай Земята, два пъти – покрай Венера, и три – покрай самия Меркурий.

В нощта на 18 март апаратът влезе в орбита около Меркурий и стана първият в историята изкуствен спътник на тази планета. Първата снимка сондата направи и изпрати на Земята на 29 март.

Меркурий е най-близката до Слънцето и най-малката планета в Слънчевата система. За него се знае сравнително малко – пълна карта на Меркурий е направена едва през 2009 г. въз основа на данните от сондата "Маринер-10", изучавала планетата през 1970 г., и на "Месинджър".

Доскоро Меркурий беше единствената от видимите с невъоръжено око планети, която никога не е имала изкуствен спътник, припомня РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase