Изображение: ESA

Учени от Европейската космическа агенция (ESA) са наблюдавали гигантски вихър на Южния полюс на Венера, който променя формата си всеки ден и заприличва на буквата S или на числото 8, съобщава сайтът Space.com.

На Венера, втората най-близка до Слънцето планета, има огромни, горещи и постоянни вихрушки от облаци, въртящи се с голяма скорост на полюсите на планетата. Те се образуват в резултат на по-бързата циркулация на атмосферата на Венера в сравнение с която и да е било друга скалиста планета в Слънчевата система.

Тези вихри не могат да бъдат определени като бури, тъй като учените не са наблюдавали дъжд или светкавици в тях. Предишни изображения са показвали, че вихърът с широчина 2000 километра е в овална форма.

Нови инфрачервени снимки, направени от спектрометъра VIRTIS на сондата "Венера експрес", обаче разкриват, че вътрешната структура на вихъра променя формата си най-малко на всеки 24 часа и той заприличва на буквата S или на числото 8.

Откритието показва, че атмосферната динамика на Южния полюс на Венера е много по-сложна, отколкото се е предполагало досега. Учените допускат, че същото нещо се случва и на Северния полюс на планетата, но елиптичната орбита на "Венера експрес" не позволява на апарата да улови подобни изображения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase