Снимка: NASA
fallback

Необичайното пълнолуние на 19 март няма да е свързано с катаклизми за жителите на Земята, заявиха американски учени, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В случая необичайното се дължи на това, че пълнолуние ще има в мига, когато Луната ще е на най-близкото разстояние – 356 577 км, от Земята през последните 19 години.

Известно е, че и при друго разположение на двете небесни тела Луната се намира достатъчно близо до Земята, за да й оказва въздействие, свързано например с океанските приливи и отливи.

Полето на привличане на Луната може да предизвика неголеми, но измерими приливни явления дори в твърдото тяло на Земята. Приливите са най-значими при пълнолуние и новолуние.

Oще по темата
Според сеизмолога Джон Вайдейл от Вашингтонския университет в Сиатъл най-значимите океански приливи и приливни явления в твърдото тяло на планетата предизвикват земетресения.

Луната и Слънцето предизвикват неголям стрес в Земята и ако внимателно се вгледаме, ще забележим слабо увеличаване на тектонската активност, когато те са на една линия, отбеляза ученият.

Той е на мнение, че при новолуние и пълнолуние може да се забележи по-малко от един процент увеличаване на тектонската активност и малко по-силна "реакция" на вулканите.

Учените уверяват, че когато Луната е в своя перигей, притеглянето й се променя незначително и не може съществено да промени височината на приливите и вероятността от природни бедствия.

"Много изследвания на подобни ситуации бяха извършени от учени от Геоложката служба на САЩ и други ведомства – заяви геофизикът Джон Белини от службата. – Не беше открито нищо съществено".

"Никога няма да забележите какъвто и да било ефект от лунния перигей – поясни Вайдейл. – Ефектът е толкова малък, че не го забелязвате".

Изводът е, че предстоящото необичайно пълнолуние не предизвиква земетресения. Повечето природни катаклизми изобщо не са свързани с Луната. Земята притежава колосални запаси от скрита вътрешна енергия, от които се освобождава, когато те са прекалено големи.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

:о)

преди 13 години

В 21:10 българско време ще е Суперлунието

18

RedmoonZ

преди 13 години

"Необичайното пълнолуние нямало да причини катаклизми"Тва разбирам да го каже Бойко, та да го повярвам, ама някви си там учени...

17

kireza

преди 13 години

Сега ще разберем кой ще познае - руските и английските специалисти и австралийският математик или американските учени.......Дано американците да са прави,че ако ги удари 10,5 Калифорния може и да потъне...Бог да ги пази,хора са......

fallback