Снимка: Reuters
fallback

На 15 март нова експлозия в засегнатата от земетресението атомна централа във Фукушима повиши радиацията до нива, вредни за човешкото здраве.

След последната експлозия в централата, намираща се на 250 км от Токио, секретарят на правителството обяви, че „вече говорим за нива, които могат да се отразят върху човешкото здраве”.

В телевизионно обръщение премиерът Наото Кан каза, че „има голям риск за изтичане на още радиация”.

Министър-председателят призова всички останали в зоната до 20 км от централата да я напуснат, а в района до 30 км хората да не излизат от домовете си.

Според специалистите, взети незабавно, подобни мерки могат да сведат до минимум отрицателното въздействие на радиацията върху човешкия организъм.

Какви са първите последици от въздействието на радиоактивното излъчване върху човешкото здраве

Дозата погълната радиация се измерва в грей (наречена е на британския физик Луис Харолд Грей). Един грей е равен на джаул радиационна енергия, абсорбиран от един килограм материя.

В медицинската практика се използва милигрей (mGy), тъй като стандартната единица е прекалено голяма. Една рентгенова снимка например облъчва човека с 1,4 mGy.

Oще по темата
Дозата облъчване с повече от един грей (Gy)  се смята за умерена, но тя е достатъчна, за да се проявят симптомите на лъчева болест.

В първите часове след облъчването започват гадене и повръщане, след това – разстройство, главоболие и повишаване на температурата.

След известно време симптомите изчезват, но в продължение на няколко седмици може да се появят нови и по-сериозни последици.

При по-високи дози облъчване симптомите на лъчевата болест могат да се появят веднага и да причинят множество и потенциални смъртоносни поражения на вътрешните органи.

Доза радиация от 4 грея е смъртоносна за половината от здравите хора.

При лечението на ракови заболявания пациентите получават дози от 1 до 7 грея, но въздействието на облъчването е само върху определени части от тялото.

Различните тъкани в организма реагират различно на радиоактивното облъчване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

до 43

преди 13 години

Съответстващата извънсистемна единица на Грей е рад. 1 Gy = 100 radЕдиницата, която си написал е извънсистемна за мощност на експозиционната доза.

42

Анонимен

преди 13 години

Аз пък знам една друга мерна единица за радиация - милиРенгена за час (mR/h), май е по Руския стандарт...

41

do 44

преди 13 години

otivai da si vzeme6 tabletkite i ne pi6i gluposti po saitovete ***.

fallback