Данните от ново изследване подкрепят старата теория, че мъжете с повече тестостерон са по-дръзки и самоуверени, когато ухажват жени, съобщи "Сайънс дейли".

Проучването на специалисти от университета "Уейн" разкрива каква е връзката между тестостерона, превъзходството и успеха в съревнование, в което мъжете си съперничат за вниманието на привлекателни представителки на нежния пол.

За целите на изследването двойки мъже са се съревновавали за вниманието на привлекателни студентки. Нивата на тестостерона, отчетени преди "състезанието", са оказали значително влияние върху доминантното поведение на мъжете, върху степента на контрол, която те упражняват в разговора и най-интересното - върху реакциите на жените към всеки от представителите на силния пол.

Резултатите от изследването са показали, че мъжете, които са били с високи нива на тестостерон и са заявили необходимостта си да доминират социално отношение, са успели по някакъв начин да потиснат способността на съперниците си да привлекат вниманието на жените.

"Установихме, че тестостеронът влияе върху доминантното поведение на мъжете в съревнование и върху начина, по който те успяват да "смажат" съперниците си. Книгите, филмите и телевизията често показват представители на силния пол, които са дръзки и самоуверени с жените под въздействието на повече тестостерон.

Данните от настоящето проучване потвърждават този стереотип. Нивата на естествения тестостерон наистина са
свързани с поведението на мъжете, когато те се опитват да ухажват жените", казва Ричард Слачър от  изследователския екип.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase