Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Канадски биолози са извършили експеримент, който убедително е доказал, че охлювите също спят, съобщи Journal of
Experimental Biology. Техният сън обаче се различава в доста голяма степен от човешкия.

Изследователи от университета на Торонто са забелязали, че големият блатен охлюв (Lymnaea stagnalis) прекарва около 10% от времето си в неподвижно състояние, залепен за стените на аквариума. През това време пипалата му са отчасти прибрани, черупката увисва на една страна, кракът е отпуснат.

За да проверят дали големите блатни охлюви спят, или просто си почиват, учените са извършили експеримент.
В периода, когато охлювите са оставали напълно неподвижни, учените внимателно са почуквали по черупката им, докосвали са тялото с метална пръчка и са проверявали апетита на животното с разтвор на захароза.

Така те са установили, че за разлика от активните животни, неподвижните са реагирали два пъти по-бавно на физическо въздействие и 7 пъти по-бавно на храна.

След като експериментално доказали, че охлювите спят, канадските учени са проследили в продължение на 79 дни
поведението на няколко животни от вида L. stagnalis. Оказало се, че светлината не влияе по никакъв начин на периодите на сън и бодърстване при охлювите. Средно цикълът се е повтарял на всеки 2-3 дни: през първите 13 часа охлювите са спели по около 7 пъти, след което е следвал период на почти 30-часова активност.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

ОхлювъТ

преди 13 години

Ох разкриха ни тайната.... Сега няма да можем да си подремнем на спокойствие някой да не ни открадне къщичката ... Утре ще я застраховам да съм си спокоен! Хайде аз отивам да си допълзя до паркинга да

10

миличка

преди 13 години

а те защо са се съмнявали, че не спят?!? то по тая логика и ленивеца трябва да изследват ...май май се чудят какво да правят, че да им плащат за "изследвания"

9

Анонимен

преди 13 години

Колко ли канадски долара "усвоиха" тия учени за това фундаментално изследване?! Ето защо БАН ще я закриват - не изследват каквото трябва! :D

fallback