Снимка: Булфото
fallback

Болката в гърба не проблем от нашето време - дори пещерните хора са страдали от нея, съобщи Daily Express.

Според британски специалисти болките в гърба и кръста са проблеми на съвременното общество и се дължат на часовете седене пред компютъра, гледане на телевизия, пътуване с автомобил и преяждането.

Авторите на настоящето проучване от Кембриджския университет обаче са установили, че този тип болка съпътства човека от милиони години. За целите на изследването специалистите са анализирали фосилизиран гръбнак, намерен в Северна Испания.

Гръбначната кост е принадлежала на мъж на приблизителна възраст 45 години, живял преди около половин милион години.

Начинът на развитието на костите и настъпилите в тях промени свидетелстват, че човекът е страдал от сериозни болки в гърба. Фосилизираният гръбнак е сравнен с гръбначни кости на съвременни хора, по които са открити подобни лезии.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

vitalius

преди 13 години

До 8 и всички други които са пропуснали последните 200 години научни открития.Дори да оставим нстрана факта че еволюцията и естествения отбор е дирекно наблюдавана в природата и възпризвеждана в лабораторни условия, и да оставим настрана факта че има открити повече междинни видове отколкото Дарвин някога си е мечтал, само генетичните доказателства недвусмислено доказват произхода на човека от общ прародител с шимпанзето преди 5 милиона години.

9

До tatarina

преди 13 години

Като не знаеш нищо за Дарвин не пиши глупости че само се излагаш.

8

tatarina

преди 13 години

Изглежда Човекът не се е променил за последните 2 000 000 години. Най-вероятно Дарвин се е объркал със своята теория за Еволюцията, и с тази за Естествения подбор. Нека не забравяме, че Дарвин е бил син с особено богат баща, даряващ луди пари за т.н. изследвания на сина си. А Дарвин е само любител издаващ книжки. Всички грешим.

fallback