Активната зона 1158, където е фиксирано изригване със сила Х2,2. Снимка: NASA/SDO

Най-мощното за последните пет години изригване стана на Слънцето – спътниците GOES фиксираха изригване от клас X2,2 във вторник в 1,56 ч. по Гринуич (3,56 българско време), се казва в съобщение на Националното управление на океанските и атмосферни изследвания  (NOAA).

Слънчевите изригвания се делят в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване на Слънцето на 5 класа, които се обозначават с букви от латинската азбука – A, B, C, M и X. Минималният клас A0,0 съответства на мощност на излъчване върху орбитата на Земята 10 нановата на кв. м. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти.

В понеделник учените съобщиха за слънчево изригване със сила M6,6, чийто източник е активната област с номер 1158 в каталога на NOAA. Новото изригване е станало в същата активна област. Това е първото изригване от клас X в новия, 24-ти слънчев цикъл. Последното изригване от клас Х е регистрирано на 14 декември 2006 г.

"Тази област (1158) все още се намира на геоефективни ширини. Все още не е ясно дали изригването се съпровожда с изхвърляне на плазма – от това зависи дали събитието ще е свързано със смущения върху Земята. Все още не може да се съди доколко силно ще е това въздействие", съобщи за РИА Новости Сергей Богачев, научен сътрудник в Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase