Два изкуствени палеца, единият от които е намерен на древноегипетска мумия, са най-старите известни протези, съобщи АФП.

Джаклин Финч от университета на Манчестър изтъква, че пръстите, които са на повече от 2600 г., са със следи от износване. Това означава, че те са служели като протези, а не само за да бъде възстановено напълно тялото след смъртта.

Едната протеза от дърво и кожа се пази в Египетския музей в Кайро. Другата е от нещо като картон и гипс. Тя е изложена в Британския музей в Лондон. И двете са от Древен Египет.

"Палецът на крака носи около 40% от телесното тегло", изтъква Финч пред сп. "Лансет", като подчертава колко голяма роля има този пръст за изтласкването напред.

Д-р Финч е намерила двама доброволци без палец на крака, които да изпробват копия на откритите два изкуствени пръста.

За изпитанията те са носели египетски сандали. И двамата са успели да ходят добре с тях, като са харесали повече дървената протеза, която имала дори стави.

Походката им е анализирана благодарение на камери и сензори за натиск по трасето.

Протезирането, според Джаклин Финч, е започнало да се развива по долината на Нил няколко века преди да бъде създаден първият изкуствен крак. Той е намерен в римска гробница и е на около 2300 години.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase