Снимкка: NASA/CXC/MIT/S.Rappaport et al, Optical: NASA/STScI
fallback

Астрономи заснеха в Космоса огромен звезден пръстен, "украсен" с множество черни дупки.

Запечатаният обект е известен под името Arp 147 – намира се в съзвездието Кит и е отдалечен от Земята на 430 млн. светлинни години. Обектът представлява сблъсък на две галактики – спирална и елиптична.

В резултат на срещата се е образувал пръстен от гигантски млади звезди, които са показани на изображението в син цвят. Колкото по-голяма е звездата, толкова по-бързо тя изгаря своето "гориво" и се превръща в свръхнова или в черна дупка.

Черните дупки се образуват в крайния стадий на еволюция на масивните звезди, когато след изчерпване на термоядреното „гориво” налягането на газовете не „удържа” гравитационните сили.
Гравитацията „свива” звездата в компактен обект, който има толкова силно привличане, че не може да го напусне дори електромагнитно излъчване – тоест тя се превръща в черна дупка.

Представеното от астрономите изображение е съставено от няколко снимки – за видимата част на спектъра "отговарял" телескопът Hubble, снимките в инфрачервения диапазон са направени от телескопа Spitzer, а в ултравиолетовия – от орбиталната обсерватория Galaxy Evolution Explorer.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Коперник

преди 13 години

Само че, тази снимка е била актуална преди 402 млн. години, когато светлината с информацията за вида на това явление е била излъчена от него.Сега най вероятно там се вихри една самичка, доста големичка черна дупка.Пък и предвид времевите различия, предвид разликите в скоростта ни и тази на тези 2 галактики, можем само да гадаем кога това е изглеждало така. :)

32

Анонимен

преди 13 години

***, ***, чудно си избрал името си, ама по добре не ръси простотията си тук. Ходи другъде да се правиш на мъж

31

zetxx

преди 13 години

tam wse o6te ima 4erni dupki 6ot BB ne e pose6tawal taq 4ast ot wselenata .. mnogo mu e blizko

fallback