Астрономи откриха следи от "галактиката X" – невидим от Земята спътник на нашата галактика, която може да се състои основно от тъмна материя, съобщиха на конференцията на Американското астрономическо общество учени от Калифорнийския университет в Бъркли.

Много от големите спирални галактики, като Млечния път, според астрономите трябва да са заобиколени от цял рояк спътници –  галактики джуджета, които са прекалено бледи, за да бъдат забелязани, и се състоят основно от тъмна материя.

Авторът на изследването – Суканя Чакрабарти от Бъркли, разработила метод за откриване на "невидимите" тъмни галактики спътници, изследвайки колебанията в разпределението на студения атомен водород в галактиката майка.

Нашата галактика е заобиколена от около 80 известни галактики джуджета, макар че някои от тях не са свързани с нея гравитационно и просто "преминават". Двата най-известни спътника на Млечния път са Големият и Малкият Магеланов облак. Теоретичните модели обаче предсказват, че спиралните галактики, подобни на нашата, трябва да имат хиляди спътници.

Чакрабарти и колегата й – проф. Лео Блиц – предполагат, че галактиките джуджета трябва да създават смущения в студения атомен водород, който е разпределен в диска на нашата галактика. С тези смущения може да се определи не само масата, но и разстоянието до скритите галактики спътници.

Учените използвали метода за изчисление на положението на галактиката спътник Водовъртеж (M51) и получените данни съвпаднали с наблюденията. След това Чакрабарти изчислила положението на невидимия спътник на нашата галактика – "галактиката X", използвайки данни от радиообзора THINGS (The HI Nearby Galaxy Survey).

Според изчисленията масата на спътника е около 1% от масата на нашата галактика. Той е разположен на другия край на Млечния път, на запад от галактическия център в съзвездието Компас.

"Галактиката X" се движи по параболична орбита около Млечния път и сега се намира на разстояние 300 000 светлинни години от центъра на нашата галактика, чийто радиус е около 50 000 светлинни години.

Учените смятат да използват този метод за търсенето на спътници и на други галактики, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase