Тайнственият "Обект на Хани" (Hanny's Voorwerp) в съзвездието Малък Лъв е "осветяван" от сравнително бързо угаснал квазар, което е довело до възникването в това космическо "петно" на звезди, открити с помощта на телескопа Hubble, твърдят учени в доклад на ежегодната конференция на Американското астрономическо общество.

Холандската учителка Хани ван Аркел открива през 2007 г. неизвестен обект заедно със спиралната галактика IC 2497 в съзвездието Малък Лъв, който на снимките изглежда като яркозелено петно. Загадъчният обект получил наименованието Hanny's Voorwerp ("Обектът на Хани"). Преди това учените предполагаха, че Ван Аркел е открила светлинно ехо от квазар. Релативистичната струя плазма, изхвърлена от квазара в посока на "Обекта на Хани", йонизира газа, като по този начин го "осветява".

Американски астрономи от Университета в Алабама и Научния институт на космическия телескоп (Балтимор) открили с помощта на телескопа Hubble звезди в състава на "Обекта на Хани". Това е съществен довод в полза на "квазарната" хипотеза за неговата природа.

Учените изучавали снимки, получени през април 2010 г. с помощта на два инструмента, влизащи в състава на Hubble – Wild Field Camera 3 и Advanced Camera for Surveys. Астрономите фиксирали наличието на звезди в областта на "Обекта на Хани", обърнати към IC 2497. На снимките се вижда, че струите газ, изтичащи от ядрото на тази галактика, взаимодействат с неголяма област от "Обекта на Хани", което води до свиването на газа и формирането на звезди. Възрастта на най-младите звезди според учените е няколко милиона години.

"Звездните клъстери се намират в област с размери няколко светлинни години", пояснява ръководителят на изследването Уилям Кил от Университета Алабама. Отчитайки, че излъчването от IC 2497 в течение на десетки хиляди години достига "Обекта на Хани", астрономите предполагат, че квазарът се е "изключил" преди по-малко от 200 хил. години – много по-бързо, отколкото се смяташе по-рано.

"Новите изображения са най-подробните получени някога в хода на наблюденията на тази галактика", казва Кевин Шавински, който е съавтор на изследването. Според него фактът на бързото "изключване" на квазара в IC 2497 ще помогне на астрономите по-добре да разберат физиката на супермасивните черни дупки, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase