Изображение: Russianspaceweb
fallback

Експериментът по изпращане на земни бактерии до Фобос и връщането им обратно на Земята с руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" може да доведе до попадане на земни микроорганизми на Марс и необратими последствия за неговата "екосистема", смята Бари ди Грегорио, почетен сътрудник на Центъра по астробиология в британския Кардиф и шеф на Международния комитет срещу мисията за доставка на образци от Марс (ICAMSR – International Committee Against Mars Sample Return).

Руските учени обаче изключват възможността земни бактерии да попаднат на Марс или на Фобос. Проектът "Фобос-Грунт" предвижда изпращането на сондата към спътника на Марс – Фобос, спускането на автоматичен апарат на повърхността на спътника, вземане на проба грунт и връщането му обратно на Земята.

Заедно с руската сонда, чието изстрелване е планирано за ноември 2011 г., ще полети и капсула със земни организми – около 60 образци бактерии, животни (микроскопични ракообразни) и растения. Когато пътешествениците се върнат на Земята, учените ще могат да изяснят как им се е отразил тригодишният полет в междупланетното пространство. Това ще позволи получаването на нови аргументи за или против хипотезата панспермия – възможност за пренос на живот от космическото пространство.

В статия, публикувана във вторник в британското сп. New Scientist, лидерът на ICAMSR напомня, че всички космически държави през 1967 са подписали Договор за принципите на дейност на държавите по изследване и използване на космическото пространство. Този документ урежда изследването на космическото пространство, Луната и другите небесни тела "по такъв начин, че да се избегне тяхното вредно замърсяване". Първите междупланетни апарати наистина внимателно са били стерилизирани, но след това тази процедура почнала да се пренебрегва.

Според Ди Грегорио руската мисия "Фобос-Грунт" е двойно опасна, тъй като в междупланетното пространство за първи път ще бъдат изпратени живи организми. "Ако това не е пряко нарушаване на договора за изследване на Космоса, тогава какво е?", пита той.

Ди Грегорио смята, че рискът от катастрофа на космически апарат, който може да се разбие в повърхността на Марс и да изпусне на воля земни микроорганизми, е изключително голяма: от 38 апарата, изпратени към Марс, само 19 имат успех. Най-малко три са се разбили при кацане.

Експериментите с "Аполо" и МКС показват, че много микроби са способни продължително време да съществуват в Космоса.

"Въпросът "Има ли живот на Марс" вече има отговор благодарение на собственото ни невежество. Да, на Марс има живот, защото сами сме го пренесли там. Остава само въпросът ще оцелее ли той и ще обърка ли бъдещите изследвания. Изпращането на бактерии към Фобос може да увеличи риска това да се случи", заключава Ди Грегорио.

"Пътниците" не могат да избягат

Руските специалисти, участващи в проекта "Фобос-Грунт" смятат, че опасенията на Ди Грегорио са напълно безпочвени – никой от "пътниците" на международната станция няма да може да "слезе" на междинната гара.

"Това е изключено", казва за РИА Новости Александър Захаров от Института за космически изследвания към Руската академия на науките.

Той напомня, че съществува приета международна процедура PP (planetary protection) за защита на другите планети от земни микроорганизми, а Земята – от възможни обитатели на други планети.

"Има процедури, които са приети от международната общественост, а цялата програма ("Фобос-Грунт") е изпълнена в съответствия с тези процедури", казва Захаров.

Според него апаратът изобщо няма да попадне на повърхността на Марс, той може само да прелети покрай планетата. "Колкото до "Фобос" – планираме меко кацане на Фобос, след това апаратът ще отлети оттам, а капсулите през цялото време ще бъдат вътре", добавя той.

Ако се предположи хипотетично, че на Фобос има микроорганизми, то теоретично те могат да попаднат на Земята, признава ученият, но дори и в този случай са взети всички мерки, за да не се случи това.

При спускане в земната атмосфера капсулата ще обгори силно и никакви организми не могат да оцелеят на външната й повърхност. Колкото до образците грунт от Фобос вътре в херметичната капсула, то тяхното изучаване ще бъде организирано по такъв начин, че всеки контакт с външния свят да бъде изключен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

vitalius

преди 13 години

Единственото лошо нещо което може да стане ако "инфектираме" марс със земен живот, е земните организми да избият някакви марсиански организми преди да можем да ги изледваме.

42

Станислав

преди 13 години

Взе да става досадно - някои се хвърлят да блъскат калавиатурата преди да са изчели материала докрай. Чели - недочели, разбрали - недоразбрали. Нискочели, малко чели. Почетете Лем, да видите защо не трябва да ни приемат сред цивилизациите. Този проект, за който пише тук, наистина е много интересен. Съобразен е с всички протоколи на Planetary Protection. За какво е воят? Май ди Грегорио, почетен сътрудник на Центъра по астробиология иска да напомни, че съществува - това "почетен" значи много.

41

vitalius

преди 13 години

Аз пък смятам че целенасочено трябва да "инфектираме" всички планети и астероиди със земен живот.

fallback