Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Карта, която показва 1,5 милиарда хектара земя, годна за засаждането на цели гори, които да компенсират поголовното изсичане, беше изготвена от група учени начело с Международния съюз за съхраняване на природата.

Възстановяването на горите е напълно възможно, стига местните общества да се ангажират достатъчно с проекта, коментират от съюза.

75% от световните гори са напълно заличени или полуизсечени заради човешка активност. Дори частичното им възстановяване ще е от огромна полза за хората и природата в съответните региони.

Изготвената карта е подготвена като част от инициативите, подети от ООН във връзка с предстоящата Международна година на горите. Проучването е станало възможно със съдействието на 30 правителства от целия свят. Към момента нещата се развиват на глобално ниво, но предстои преходът към реализирането на плана на локално ниво.

Набелязани са зони, където преди е имало гори, а сега са пусти и има възможност за повторно засаждане. Районите, които след изсичане на дърветата са станали населени места или обработваема почва, са извън голямата картина.

Най-голям потенциал за прилагане на проекта има в Африка и Азия, които могат да дадат около 500 милиона хектара земя за засаждане на гори.

Учените са категорични, че в 30-годишен период новата инициатива ще е много по-полезна, отколкото не особено успешните опити да се ограничи изсичането на гори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Полски

преди 13 години

Чудесно! Но къде земя за това залесяване? Да не стане така, че ще залесим, пък после с някоя и друга "заменка" ще осигурим имения на мутри/политици?Извинявайте, ако звуча минорно, но много ни мамиха и трудно вярвам в "непорочността" на хубавите инициативи...Поздравления за "горски" - с удоволствие ще се присъединя към него

62

Горски

преди 13 години

Всяка есен засаждам по 5 дръвчета,ей така ,за здраве. Ако трябва, ще ида в която и да е горска пустош да засадя 50 и повече. Изгода не търся,но искам да съм сигурен, че мутренски бригади или някой мухлясал чичо от Мадрид няма да им тегли балтията след години.

61

Анонимен

преди 13 години

Браво! Ако има как да се организира, ще отделя няколко дена от живота си да садя дръвчета, стига ми да знам, че ще останат за поколенията. Не искам нищо в замяна. ----------------- *** ти ще ме скъсаш от смях! :))) Как искаш да се организира? Взимаш няколко дневни надници и поръчваш на фирма да сади. Ако не сам грабвай лопатата. Пълно е с такива като тебе, дето аха да свърши работа ама трябва някой да го организира. И затова работата така си стои.

fallback