"Союз ТМА-20" на стартовата площадка на космодрума Байконур. Снимка: NASA/Carla Cioffi
fallback

Стартът на пилотирания космически кораб "Союз ТМА-20" с новата експедиция за Международната космическа станция е планиран за сряда в 22,09 ч. московско време (21,09 българско) от космодрума Байконур с ракета носител „Союз“, съобщава за РИА Новости представител на Центъра за управление на полети.

В основния екипаж влизат командирът на кораба – руският космонавт Дмитрий Кондратев, и бординженерите – астронавтът на Европейската космическа агенция, италианецът Паоло Несполи, и американската астронавтка Катрин Колман.

Тяхната орбитална командировка на МКС ще продължи около половин година. След прекратяването на полетите на совалките следващата година руските кораби „Союз“ ще останат единственото средство за превоз на екипажи на МКС в близките години.

За Кондратев това ще бъде първият космически полет. В актива на Несполи вече има един космически рейс в качеството на специалист на полета на совалката „Дискавъри“ по програмата на МКС през есента на 2007 г.

Oще по темата
Колман е участвала в два полета на совалката „Колумбия“ – през есента на 1995 г. по програмата Spacelab и лятото на 1999 г. по разполагане на рентгеновата обсерватория „Чандра“. На предстартовата пресконференция Катрин Колман посвири на флейта по молба на журналистите. Тя ще вземе инструмента със себе си на МКС с намерението да разнообразява живота на космонавтите на станцията с музика.

Скачването на космическия кораб с МКС се планира за 17 декември в 23,12 ч. московско време (22,12 българско) на автоматичен режим. Изпитанията на космическия кораб "Союз ТМА-20", който ще закара новия екипаж на МКС, са потвърдили пълната му готовност за полет, съобщава президентът на РКК „Енергия“ Виталий Лопота.

Спускаемият апарат на космическия кораб беше повреден през октомври при транспортиране. Забележките по транспортния контейнер и кораба "Союз ТМА-20" бяха направени при неговото разтоварване след пристигането му с влак от РКК „Енергия“ на космодрума Байконур.

Корабът беше изпратен обратно в РКК „Енергия“, където беше диагностициран и ремонтиран и без произшествия беше върнат обратно на космодрума и поставен на стартовия комплекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

bg

преди 13 години

do *** #12-pod OON razbirash cionistkata bludnica Hilari Klinton,nali?

19

РПГ-7

преди 13 години

12- ти много ти е промила мозъка, тая американска пропаганда!!!! Какво стана с прословутите "Шатъли" - 2 гръмнаха и убиха сумати астронавти, другите ще ги претопят за старо желязо! Сега единствената връзка на земята с МКС са руските "Союзи", редно е когато се пише поне малко да се съобразяваме с реалността! Да не говорим, че без гения на немеца Вернер фон Браун, /когото отмъкнаха след войната под заплахи от съд/ американците и досега щяха за лапат пушеците на "Союзи"!

18

Ники

преди 13 години

Ехааа Бат Бойко ще я изстреля към космоса само с поглед...

fallback