Снимка: Булфото
fallback

Група специалисти от Токийския университет за първи път в историята заснеха отделни атоми на водорода – най-леките и
най-малките от всички атоми, съобщи ИТАР-ТАСС.

Изследователите под ръководството на проф. Юичи Икухара съобщиха, че за целта са използвали принципно нов сканиращ електронен микроскоп.

Диаметърът на атома на водорода е около една десетимилиардна от метъра. Преди се смяташе, че на практика не е възможно той да бъде заснет със съвременно оборудване.

Заедно с атом на водорода японските специалисти са заснели и отделни атоми на ванадия. Със същия метод могат да бъдат фотографирани и други елементарни частици.

"Сега вече можем да видим всички атоми, от които се състои нашият свят – заяви проф. Икухара. – Това е пробив към нови
форми на производство, в бъдеще ще могат да се вземат решения на ниво отделни атоми и молекули".

На водорода се падат повече от 90 процента от всички атоми във Вселената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

питащ

преди 13 години

а това протон не беше ли марка автомобили...?

15

Анонимен

преди 13 години

Че те японците отдавна живеят в бъдещето. Технологично И социално.Най-добрите автомобили, най-добрата техника, най-добрия research.Някви си островчета на най-земетръсната зона в света, при това без грам природен ресурс освен прясна риба. На всичкото отгоре обожават чуждите култури и ги уважават и се наслаждават на разнообразието. Невероятни хора. Освен да завиждам благородно и да въздишам - друго няма какво да направя.Все пак са се намерили ИСТИНСКИ Българи, та да напишат големите простотии.

14

Наблюдател

преди 13 години

Говориш за жестокостите на японците...аха. А имаш ли малка представа за мъченията които Русия ,СССР , КГБ , ГРУ са причинили на човечеството питай поляците , ... абе може и руснаците да питаш.Същия ген Гурко който наричаме освободител е удавил поша в кръв.. примери да ,искаш няма на света по големи изверги ... и точно те да правчт фил за мъчения , наглост

fallback