Изображение: thespacereview.com
fallback

Китай обяви официално старта на програма по създаване на обитаема орбитална станция, съобщава агенция Синхуа, цитирана от Lenta.ru. КНР възнамерява да приключи със сглобяването й до 2020 г.

В следващите четири години в орбита трябва да бъдат изведени основните модули на станцията, както и втората лабораторна част. За изпращане на модулите на станцията в Космоса ще се използват китайски ракети-носители Long March 2F и космически кораби Shenzhou.

През 2011 г. КНР възнамерява да изпрати в Космоса два безпилотни модула, които също ще влязат в състава на станцията. Първи в орбита ще се отправи модулът Tiangong-1 (в превод от китайски – „Небесен дворец“), с маса 8,5 тона. За втората половина на 2011 г. е предвидено скачването на Tiangong-1 с кораба Shenzhou-8. Сглобяването на модула Tiangong-1 е приключено през август 2010 г.

Впоследствие към станцията ще се скачат корабите Shenzhou-9 и Shenzhou-10, с всеки от които в орбита ще се отправят по двама или трима тайконавти (китайски астронавти). В отряда, от който ще се избират екипажите на тези кораби, има и две жени.

През 2003 г. Китай стана третата страна, която изпрати сама човек в Космоса. Пет години по-късно тайконавт за първи път направи излизане в Открития космос (макар че някои аналитици се усъмниха, че видеозаписът от това събитие е автентичен).

Създаването на орбитална станция трябва да завърши тристепенната програма на Китай по развитие на пилотирана космонавтика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Орион

преди 13 години

Чудно ми е бъдещите (ако има такива) африкански космонавти, как ли ще ги наричат? Може би негронавти? :)

30

xeno

преди 13 години

pri dobre izchislena orbita i dostavka na gorivo ot vreme na vreme moje da si stoi vechno:)

29

Кольо

преди 13 години

Не позна - ще ги наричат "Гаганавти", вече са го заявили официално, макар че едва ли ще се справят с тази задача в близките 5-6 години.Обаче ако всяка държава, която изкара човек в космоса си измисля собствено име, не знам докъде ще я докараме след 50 години...

fallback