Норвежки екипаж, в който е включен и внукът на пътешественика Тур Хейердал, е отплавал от Перу на сал, за да пресъздаде прословутото прекосяване на Тихия океан на сала Кон-Тики през 1947 г., съобщи АП.

"Личната ми мотивация е да изживея едно голямо приключение", обяснява 28-годишният Олав Хейердал, преди да се качи заедно с петимата си спътници на борда на сала Тангароа, кръстен на полинезийски бог на океана.

През 1947 норвежкият учен Тур Хейердал и екипът му достигат Полинезия, тръгвайки от Перу на борда на сал от балсови трупи. Те изминават разстоянието от 8 045 км за 101 дни, за да докажат теорията на Хейердал, че Полинезия е била населена след миграция на южноамерикански индианци.

Хейердал, починал през 2002 г. на 87 години, разказва за пътешествието в книга и документален филм, награден с Оскар.

"Наследникът" на Кон-Тики, по-голям от оригиналния сал, е дълъг 17 м. Той е направен от трупи от лекото балсово дърво и покрит с палуба от бамбук. Дървената кабина е с покрив от слама, изработен от индианци, които живеят край езерото Титикака.

Докато Кон-Тики е имал съвсем обикновено оборудване дори и за тогавашната епоха, Тангароа не пренебрегва новите технологии като слънчеви панели, прибори за навигация чрез сателит и сложни телекомуникационни средства.

Според Олав Хейердал екипажът ще подновява редовно интернет сайта на експедицията. Приключението на стойност 638 хил. евро е финансирано от норвежкото министерство на околната среда, частни компании и Ларвик - родният град на Тур Хейердал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase