Петнадесет български учени ще посрещнат Коледа и Нова година в базата ни в Антарктида, съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на 14-тата българска антарктическа експедиция.

На 25 декември още седем български учени ще отпътуват за Антарктида, за да вземат участие в експедицията. Проф. Пимпирев каза, че последната група учени, в която е и той, ще се присъедини към експедицията в края на януари 2006 година.

Българските учени ще останат в базата до март следващата година. Основните цели на експедицията са осигуряване на безопасност за учените, използване на безотпадни технологии и осъществяване на предвидените изследвания по проекта с Министерството на околната среда и водите за влиянието на човека върху околната среда.

Моята задача е всички да се приберем живи и здрави в края на март, каза проф. Пимпирев по повод безопасността на експедицията. По думите му колосални пукнатини са се отворили в ледниците, което застрашава участниците в експедициите. Той обясни, че глобалното затопляне променя атмосферната циркулация на цялата планета и това е видимо в полярните региони.

Изследването на глобалното затопляне и причините за него са сред задачите на антарктическите експедиции.

Проф. Пимпирев определи като "мизерни" отпусканите средства за българските експедиции в сравнение със средствата, с които разполагат чуждестранните експедиции. Той посочи като проблем и липсата на осигурен от българската страна транспорт до Антарктида. Българските учени се придвижват с чуждестранни кораби.

Във връзка с безопасността на учените ръководителят на експедицията подчерта медицинските и психологически тестове преди изпращането им в Антарктида, както и постоянното присъствие на лекар там.

България ще участва в два международни проекта през Международната полярна година, която започва от март 2007 година, съобщи проф. Пимпирев. Темата на годината ще бъде "Приобщаване на младите хора към полярните изследвания", допълни той. По думите му целта на събитието е да покаже на цялото човечество колко важни са неговите полярни региони.

Единият от проектите е свързан с изследването на биоразнообразието в Световния океан, а задачата на българските учени ще бъде да изследват замърсяването на околната среда, отразено на Антарктида, обясни ученът. Един от начините за това е да се изследват пингвините, защото покритието им поема редица замърсители.

Вторият проект ще е съвместен с Германия и Испания, каза професорът. Чрез него двадесет студенти и ученици от горните класове от двете страни ще прекарат известно време в околностите на българската база.

Първата и единствена досега Международна полярна година се е състояла през 1957 година, припомни проф. Пимпирев. По думите му тя дава тласък за подписването две години по-късно на Антарктическия договор, с който се слага край на териториалните претенции за Антарктида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase