Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отвори на няколко въпроса на BBC и каза, че севернокорейските войски в Украйна биха били предпоставка за ескалиране на конфликта.

Все пак няма много лидери, които са били на влас тридесет години, а Лукашенко е такъв. Обвиняван в кражба на избори, нарушаване на демокрация, някои държави дори не го признават за легитимен президент.

Едно нещо обаче е важно да се знае за него -  ако има лидер, който познава Владимир Путин отвътре, това е Лукашенко. Двамата се познават от години и се срещат редовно.

Александър Лукашенко се срещна с представител на BBC в кулоарите на срещата на върха на БРИКС. Лукашенко изрази желанието си страната му да се присъедини към БРИКС.

Помолен да коментира твърденията, че Северна Корея е изпратила войски да се бият заедно с Русия в Украйна, президентът  отговори, че това са глупости.

“Познавайки неговия характер, Путин никога не би се опитал да убеди друга държава да включи армията си в специалната операция на Русия в Украйна.“

Лукашенко е на мнение, че това би било стъпка към ескалация на конфликта, ако въоръжените сили на която и да е страна, дори Беларус, са на линията на съприкосновението.

На въпрос на BBC дали Владимир Путин някога е поискал от него да предостави беларуски войски за войната на Кремъл в Украйна, президентът отговаря кратко: “Никога”. “Нито той, нито бившият министър на отбраната Сергей Шойгу, нито настоящият министър на отбраната Андрей Белоусов някога са повдигали този въпрос“, категоричен е Лукашенко.

“Не се ли обадихте на Путин да попитате какво става?“

“Не. Той не ми се обади. И аз не му се обадих. Това са негови войски и той има право да ги премести, както пожелае.

Този коментар отразява степента на влияние, което Кремъл има в съседна Беларус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 2 часа

Известен немски неонацист изкачи любимата планина на Хитлер и се разби, - New York Post▪️37-годишният Андреас Мюнжубер, лидер на баварското движение "Трети път", нямаше такъв късмет. Той иска да изкачи Унтерсберг, планината, която фюрерът обича и близо до която е построил своето "Орлово гнездо".▪️Мюнзхубер се подхлъзна на мокра скала, падна от височина 60 метра и загина.

20

Анонимен

преди 2 часа

Бронирания завод в Николаев спря да работи, след като беше ударен от 5 "Искандер"Въоръжените сили на РФ нанесоха удар, в резултат на което бяха ударени пет промишлени сгради на предприятието, унищожени бяха 10 бронирани машини, съобщава Министерството на отбраната на Русия.

19

Българин

преди 2 часа

Украйна е в паника щея имали. Ами Полша Румъния сега се посират кеф. Брикс пита имали долар за погребението на сащ

fallback