Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Премиерът на Обединеното кралство Кийр Стармър обвини Владимир Путин в прекъсване на доставките на храна за Газа, след като британското разузнаване предположи, че Русия е засилила атаките си срещу украинските пристанища. Според Стръмър руският президент е “склонен да заложи на глобалната продоволствена сигурност“, след като няколко кораба със зърно на път за развиващите се страни бяха повредени от руски удари.

Военно разузнаване, публикувано снощи от правителството на Обединеното кралство, заключава, че Русия е увеличила атаките си срещу украинската пристанищна инфраструктура в Черно море, пише британският вестник The Guardian.

Между 5 и 14 октомври най-малко четири търговски кораба са били поразени от руски боеприпаси, според оценката на разузнаването. Смята се, че ударите са забавили кораб, превозващ растително масло, предназначено за Световната продоволствена програма в Палестина.

Корабите, натоварени със зърно и предназначени за Египет, два кораба, превозващи царевица, пътуващи за Южна Африка, също бяха засегнати, в някои случаи като съпътстващи щети при удари по пристанищната инфраструктура.

Това е удар по уязвимите хора в Африка, Азия и Близкия изток в опит да се вземе надмощие.

Стармър и Анджела Рейнър, вицепремиер, бяха призовани на среща с британско-палестински семейства във вторник, за да създадат схеми за евакуация и презаселване и да предприемат по-строги мерки срещу ограниченията на Израел върху помощта, влизаща в Газа.

Здравните служители в северната част на ивицата Газа предупредиха, че запасите за лечение на пациенти са на изчерпване на фона на подновената триседмична израелска офанзива там.

Палестинските семейства призоваха за присъствие на британски персонал на граничните пунктове в Газа, за да се гарантира, че инспекциите се извършват бързо и че помощта тече неограничено.

“Русия не зачита нормите и законите, които управляват нашата международна система“, каза още Стръмър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Км

преди 49 минути

Това ,,жито,,в корабите е сорт,,военен,,.Като ударят кораба цял ден продължава да гърми.

51

нищо ново

преди 1 час

Агресор Сър. Пред нищо не се спира.

50

Дедо поп

преди 1 час

Тоя *** пие ли си редовно хаповете???

fallback