Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази скептицизъм относно миграционното споразумение между Италия и Албания в интервю за Financial Times.

Oще по темата
Мицотакис каза, че предстои да се види дали споразумението ще бъде ефективно и изрази съмнения относно потенциала му да бъде възпроизведено на европейско ниво.

Гръцкият лидер, който е на власт от 2019 г. и е политически съюзник на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, призова Брюксел да удвои усилията за увеличаване на броя на неуспешните депортирани мигранти, който в момента възлиза на 20 процента.

„Нека бъда внимателен тук. Това е двустранно споразумение. Не знам дали може да се повтори на европейско ниво“, каза той. „Също така трябва да видим дали наистина работи. Тези хора се обработват съгласно италианското законодателство за предоставяне на убежище и каквото и да се случи с тях, те по един или друг начин ще бъдат върнати в Италия. Ако трябваше да го направим на европейско ниво, къде щяха да отидат?“

Гръцкият премиер каза още, че Европейският съюз трябва да установи законни пътища за имигрантите и търсещите убежище.

„Ако искате да построите голяма ограда, имате нужда и от голяма врата“, каза той.

Миналата седмица полският министър Туск каза, че временно ще спре правото на убежище за хора, идващи в страната през Беларус, цитирайки опитите на Минск и неговия съюзник Москва да дестабилизират Полша.

Неговият ход дойде, след като Финландия тази година затвори границата си с Русия, а финландският премиер Петери Орпо в четвъртък призова други страни също да изградят огради, за да защитят външната граница на блока. Той призова ЕС да приеме ново законодателство за противодействие на „инструментализираната миграция“ от Русия и Беларус.

Германия също така въведе граничен контрол на всички свои граници, което доведе до опасения за бъдещето на Шенгенското пространство без граници в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Den

преди 1 час

Не изпускай шанса си. Решението на много проблеми, може би и вашите са тук:---- https://come.ac/vazhno

6

Анонимен

преди 3 часа

нищо ново не е таз прехвалена сделка.Преди плащаха на Кадафи всяка година да задържа потока от мигранти и единици стигаха до Италия.После сринаха Либия и ей го резуптата от демокрацията която докараха със оръжие!Сега на албанците щели да плащат да им гледат гостите.Интересно що не бягат тез бежанци в богатите арабски държави??

5

Анонимен

преди 3 часа

до 1, в Италия имигрантите са предимно от еритрея, ако ги върнат може да взривяват италиански петролопроводи в Либия

fallback