Снимка: БГНЕС
fallback

Светът е на прага на нова ера на електричеството, като търсенето на изкопаеми горива ще достигне своя връх в края на десетилетието, което означава, че излишъкът от доставки на нефт и газ може да стимулира инвестиции в зелена енергия, заявиха от International Energy, цитирани от Ройтерс.

„През втората половина на това десетилетие перспективата за по-големи – или дори излишни – доставки на петрол и природен газ, в зависимост от развитието на геополитическото напрежение, ще ни премести в един много различен енергиен свят“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Излишъкът от доставки на изкопаеми горива вероятно ще доведе до по-ниски цени и би могъл да позволи на страните да отделят повече ресурси за чиста енергия, премествайки света в „ера на електричеството“, каза още Бирол.

В по-близък план съществува и възможност за намалени доставки, ако конфликтът в Близкия изток наруши петролните потоци.

МАЕ коментира още, че подобни конфликти подчертават напрежението върху енергийната система и необходимостта от инвестиции за ускоряване на прехода към „ по-чисти и по-сигурни технологии“.

Рекордно високо ниво на чиста енергия се появи в световен мащаб миналата година, каза МАЕ, включително повече от 560 гигавата (GW) капацитет за възобновяема енергия. Очаква се около 2 трилиона долара да бъдат инвестирани в чиста енергия през 2024 г., почти двойно повече от сумата, инвестирана в изкопаеми горива.

В неговия сценарий, базиран на настоящите правителствени политики, глобалното търсене на петрол достига пик преди 2030 г. при малко по-малко от 102 милиона барела/ден (mb/d), а след това пада обратно до нивата от 2023 г. от 99 mb/d до 2035 г., до голяма степен поради по-ниското търсене от транспортния сектор, тъй като употребата на електрически превозни средства нараства.

Докладът също така излага вероятното въздействие върху бъдещите цени на петрола, ако се прилагат по-строги екологични политики в световен мащаб за борба с изменението на климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Някой ви лъже,

преди 2 часа

че в края на десетилетието ще има излишък от доставки на нефт и газ.

7

Зеленясалите,баце...

преди 3 часа

Тия глобаГлистки с66ьрканяци екоклиманеолибера3ти направо скъсаха синджира... Що няма истеричен писък на Грета Тулумберг за повече драматизъм???

6

Анонимен

преди 4 часа

Забравили са надписа - платена реклама.

fallback