Снимка: БГНЕС

Руски войници са застреляли девет украинци, които са се предали в района на Курск, твърди украинският проект DeepState, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили. В подкрепа на това проектът публикува снимка, на която уж екзекутираните войници лежат по бельо с лицето надолу към земята.

Пенниците са били оператори на безпилотни самолети. Те са били застреляни на 10 октомври близо до селището Зелени Шлях. Те били принудени да се предадат, след като им свършили мунициите.

Руските войски бяха обвинени два пъти през последния месец в масови разстрели на украински войници, които са се предали. На 1 октомври каналът Telegram Matt SF публикува видеозапис на убийство, за което се твърди, че е станало на 30 септември близо до Николаевка и Сухой Яр в Покровска посока на Донецка област. Също така беше съобщено, че каналът се е сдобил с прихванат разговор, "в който руски военнослужещи говорят за разстрела на 16 украински войници, които се предадоха".

"Публикуваното видео показва как под контрола на врага пленени военнослужещи от украинските въоръжени сили напускат горска плантация. След като се строиха, окупаторите умишлено откриха огън по тях, за да ги убият. Ранените, които дадоха признаци на живот, бяха довършени с стрелба картечен залп от упор", се казва в съобщението на Главната прокуратура.

"Това е най-големият известен случай на екзекуция на украински военнопленници на фронтовата линия. И това е още едно доказателство, че убийствата и изтезанията на затворници не са случайност, а целенасочена политика на руското военно и политическо ръководство", каза Главният прокурор на Украйна Андрий Костин.

В началото на септември CNN публикува две видеозаписи, показващи как руски военни стрелят по украински военнопленници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase