Снимка: БГНЕС/ EPA

Последната руска офанзива в Донецк, в Източна Украйна, заплашва окончателно да срине град Покровск – и това носи както военни, така и икономически рискове за обсадена Украйна, която вече се готви за най-предизвикателната зима на войната, пише Foreign Policy.

Още по темата

Покровск, някога оживен град с 80 000 души, е обект на руско обкръжение, което започна през юли и пълзи на километри от града с изминаването на всеки ден. Градът е служил като ключов логистичен и транспортен център за украинските военни операции в източна Украйна и е врата към завладяването на останалата част от Донецка област – и потенциално към още по-големи награди като Днепър, четвъртият по големина град в Украйна преди войната.

Но падането на Покровск може да има още по-коварно въздействие върху способността на Украйна да продължи да се бори: градът е източникът на по-голямата част от въглищата, използвани за стоманодобивната и желязодобивната промишленост в страната, някога гръбнакът на украинската икономика и все още неин втори по големина сектор , въпреки че производството е спаднало до по-малко от една трета от нивата си преди войната. Тези въглища са необходими за производството на чугун, който захранва по-голямата част от старите стоманени пещи на Украйна и значителна част от нейния промишлен износ. Една здрава стоманодобивна промишленост също плаща голяма част от данъците на Украйна, като помага за финансирането на икономика, която в наши дни работи от ръка на уста.

Тази седмица руската армия продължи да се отдалечава на югоизток от Покровск, след като вече беше обстреляла и ударила града от изток. Руските сили се опитват да засилят атаките сега, преди калното време през есента и липсата на дървета да направят както механизираните, така и пехотните атаки по-трудни. Експерти казват, че битката за Покровск може да отнеме месеци, с обсада, подобна на продължилата месеци битка за Бахмут, друг ключов украински град на изток.

Въпреки че Покровск вече е загубил част от стойността си като украински транзитен център, с пътища на север и изток почти нежизнеспособни, той все още служи като пречка за по-нататъшните руски завоевания в Донецк.

Загубата на града „би била оперативна значителна, но много зависи от цената, която украинската армия изисква“ от руските сили в предстоящата битка, каза Майкъл Кофман, старши сътрудник в Програмата за Русия и Евразия към Фондацията Карнеги за международен мир. „Най-важното съображение е, че това отваря път за руските сили да продължат на север и запад.“

Ако градът падне и руските сили запазят инерция, той може да послужи като трамплин за по-нататъшен руски напредък, каза Кофман, защото тогава ще бъде използван от руските сили и ще бъде по-трудно да се установи нова отбранителна линия за защита на оставаща украинска индустриална база по на запад.

„След като Покровск бъде загубен, до Павлоград има по-малко подходящи зони за закрепване на отбранителна линия“, каза той.

Ако руските сили стигнат на запад от Покровск, ще има още една грижа отвъд открития път към Днепър: рискът за основния източник на металургични въглища в Украйна, които се добиват наблизо , дори по време на война.

За предимно старите доменни пещи в Украйна коксуващите се въглища са ключова част от производството на желязото, което се използва за производството на стомана. Без евтини местни доставки на коксуващи се въглища Украйна няма да има друг избор, освен да се обърне към още повече обеми по-скъп внос. Това може да не означава намаляване наполовина на оставащото национално производство на стомана в Украйна, както някои прогнозират , каза Зинченко, но ще означава още повече трудности при конкуренцията на глобалния пазар на стомана, който вече е изкривен от огромния китайски свръхкапацитет и тънките маржове.

Европейският съюз, въпреки години на реторика за финансова помощ на Украйна, все още поддържа някои изкривяващи търговски политики, които всъщност предпочитат руското желязо, дори по време на война, пред износа на Украйна на същия продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase