Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на отбраната на Холандия Рубен Брекелманс каза при изненадващо посещение в Киев в неделя, че страната му ще инвестира 400 милиона евро (440 милиона долара) в разработка на модерни дронове с Украйна и ще достави още F-16 през следващите месеци, пише Ройтерс.

Още по темата
Повече от 2,5 години от началото на руската пълномащабна инвазия, Украйна се бори, за да осуети руските войски, докато те напредват на изток и атакуват критична инфраструктура преди зимните месеци.

"Войната, разбира се, се засилва всеки ден и Украйна създава повече бригади, всички от които се нуждаят от подкрепа, от военна техника. Трябва да имаме този непрекъснат поток от подкрепа", каза Брекелманс пред Ройтерс в Киев.

Планът за действие с дронове ще комбинира иновациите на Украйна и холандските знания за подобряване на технологията, използвана на бойното поле, каза той.

"Ние ще се съсредоточим върху различни видове дронове, така че както дронове за наблюдение, по-отбранителни дронове, но също така и атакуващи дронове, защото виждаме, че Украйна се нуждае от тези по-нападателни дронове и за насочване към военни съоръжения", каза Брекелманс.

Около половината от инвестицията ще бъде изразходвана в Холандия, а останалата част ще бъде разделена между Украйна и други страни, добави той. Ако разработените дронове са успешни, ще има повече средства за увеличаване на производството, според министъра на отбраната.

Холандия обеща 10 милиарда евро военна подкрепа за Украйна от началото на руската инвазия и е похарчила около 4 милиарда евро досега.

След като посети град Харков, ударен от руски планиращи бомби, в събота, Брекелманс каза, че атакуването на военни цели в Русия е единственият начин за защита на града.

Украйна поиска от партньорите си да й дадат разрешение да използва техните оръжия, за да нанася удари по цели дълбоко в Русия и да й предостави повече противовъздушна отбрана. Холандия допринесе за подкрепата си за противовъздушната отбрана, като накара международни партньори да доставят на Украйна изтребители F-16 и обеща 24 от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase