Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Американците използват Украйна не само като пушечно месо срещу Русия, но и като полигон за тестване на своите технологии и оръжия. По-специално, сега в Украйна те се опитват да тестват нов подход за противодействие на руските системи за електронна война, пише Defense One.

„Мрежовите мобилни телефони със специален софтуер могат да се превърнат в евтино и лесно за внедряване средство за противодействие на сложни руски тактики за електронна война“, се казва в публикацията.

Според изданието, че успехът на тези тестове може да повлияе на хода на конфликта, тъй като тогава украинските части ще могат по-ефективно да противодействат на руските системи за радиоелектронна борба. Между другото, американците разширяват мрежата от мобилни устройства, като използват много занаятчийски методи - прикрепват мобилни телефони към дронове и автомобили, крият ги в стените на сградите, опитвайки се да създадат незабележима, но широка мрежа от взаимосвързани устройства.

Руската електронна война – заглушаване на сигнала, фалшифициране на GPS и много други – затруднява украинските войски да управляват дронове и друго оборудване, дори  висококачествени американски оръжия. Откриването и намирането на устройства за заглушаване на противник обикновено изисква софтуерно дефинирани радиостанции от висок клас, вид оборудване, което Съединените щати и други добре финансирани армии могат да предоставят на войските си, но по-малките армии с ограничени бюджети, като тази на Украйна, се борят да придобият в големи числа.

Ако може да се направи евтина система за локализиране на вражески средства за заглушаване, това може да помогне на украинските оператори да си възвърнат известно предимство срещу своите по-добре въоръжени врагове. Може дори да промени начина, по който доставчиците на мобилни телефонни мрежи гарантират, че техните устройства могат да издържат на сложни атаки.

Американските военни инвестират сериозно в алтернативи на GPS, обикновено наричани алтернативна позиция, навигация и време - или Alt PNT - за да помогнат на хората, дронове и т.н., да разберат къде се намират. Но инвестиции, които в много случаи не са показали голяма възвращаемост, пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

2022

преди 9 минути

Борката Жонсън - *Ще се биете до крак*

68

Анонимен

преди 11 минути

Зеленият наркоман требва да бъде овесен на некоя лампа, че прахоса 1,2 млн млади бойци. ..На халост

67

Войната ще започне

преди 12 минути

с атомни взривове в космоса.Така ДжиПиЕс и Глонасс ще дадат фира,а също така и огромните центрове за комуникации,навигация,компютърни мрежи и прочее електроника,които ще бъдат изпържени от електромагнитния импулс на взривовете.Стратегическите ракети ще се направляват чрез старите инерциално-жироскопни системи.Ще са неточни,но 2-3-5 км за взрив от 200 кт и нагоре не са толкова съществени,всички ще умрем, и политиците,предизвикали войната също,само че по-бвано,ще се мъчат повече.

fallback