Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски даде интервю за ABC News и сподели, че войната с Русия е “по-близо до завършване”. В интервюто участие взе и първата дама Олена Зеленска.

“Планът за победа е укрепване на Украйна“, каза Зеленски по време на интервю с ко-водещия на “Добро утро, Америка“ Робин Робъртс. "Ето защо ние молим нашите приятели, нашите съюзници, да ни укрепят. Това е много важно."

Зеленски разговаря с Робъртс по време на посещението си в Ню Йорк в понеделник за Общото събрание на ООН тази седмица като част от пътуване до САЩ, където той обеща да представи това, което той нарича своя “План за победа“, на президента Джо Байдън, както и на други ключови американски политически лидери.

Медията отбелязва, че Зеленски многократно е призовавал САЩ и Великобритания да премахнат ограниченията върху използването на ракети с голям обсег, които те предоставиха на Украйна за поразяване на цели дълбоко в Русия.

Междувременно руският президент Владимир Путин предупреди, че използването на западни оръжия за удари по руски цели ще се разглежда като сериозна ескалация на войната и пряко предизвикателство от страните от НАТО.

Пред телевизионния кана Зеленски допълни, че Путин се “страхува“ от операцията Курск. “Вярно е. Той много се страхува“, каза Зеленски. "Защо? Защото хората му видяха, че той не може да ги защити... че не може да защити цялата си територия."

Украинският лидер каза, че само от "силна позиция" Украйна може да "натисне Путин да спре войната".

По-късно тази седмица се очаква Зеленски да пътува до Вашингтон, за да се срещне с Байдън, както и с кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase