Снимка: БГНЕС/ EPA

Точка на възпламеняване на напрежението в Украйна този месец беше решението да бъде уволнен Владимир Кудрицки като главен изпълнителен директор на националната електропреносна мрежа Ukrenergo, което дойде след срива на електрическата мрежа на страната, пише Politico.

Официалната причина за уволнението е, че Кудрицки не е в състояние да защити украинската енергийна система.

Международни наблюдатели почти незабавно отхвърлиха това обяснение, тъй като Кудрицки е широко уважаван за усилията си за многократно съживяване на властта след вълни от руски атаки. Дипломати и глобални кредитори дори отправиха рядък публичен упрек за уволнението му, призовавайки Киев да промени курса. Тогава G7 придаде тежестта си на това послание.

Тяхното безпокойство е, че Киев не просто прави кадрови промени, но бавно подкопава разделението на властите, жизненоважно за една функционираща демокрация. Голямата опасност, опасяват се експерти, е, че доходоносни договори и проекти могат да бъдат раздадени благодарение на политическа лоялност.

Това е отдавна тлееща тревога в международната общност,  особено като се има предвид, че Украйна иска да се присъедини към ЕС и започна преговори за членство през юни.

Експертите смятат, че голямата опасност е, че изгодни договори и проекти могат да бъдат разпределени на базата на политическа лоялност. Самият Кудрицки в интервю за Politico нарече опасенията оправдани.

„Мога да ви кажа, че ако не бяхме работили независимо през последните две или повече години, мога да гарантирам, че нямаше да оцелеем и в най-лошите зими“, каза той.

Това, което е необичайно в случая на Кудрицки, е колко силно международната общност пое каузата - настоявайки политиците да не се намесват в мрежата.

От март насам Русия ударя енергийната инфраструктура на Украйна, съсредоточавайки се по-специално върху електроцентрали, чиито ремонти отнемат повече време от подстанциите, разпределителните уредби и трансформаторите, насочени преди това от Москва. Русия също удря ключовите станции, захранващи с оперативна енергия все още работещите ядрени централи на Украйна, пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase