Снимка: БГНЕС

Руската междуконтинентална балистична ракета Сармат - известна на запад като Сатана II - изглежда е претърпяла "катастрофален отказ" по време на тестово изстрелване, според анализ на сателитни изображения.

Изображенията, заснети от Maxar на 21 септември, показват кратер с ширина около 60 метра в стартовия силоз на космодрума Плесецк в Северна Русия. Те разкриват големи щети, които не се виждат на снимките, направени по-рано през месеца.

Още по темата

Междуконтиненталната балистична ракета РС-28 Сармат е ключово оръжие в модернизацията на руския ядрен арсенал. Той е проектиран да поразява цели на хиляди километри в САЩ или Европа, но разработването му е преследвано от забавяния и неуспехи при тестването.

"По всички признаци това е бил един неуспешен тест. Това е голяма дупка в земята", каза Павел Подвиг, анализатор от Женева, който ръководи проекта за руските ядрени сили. "Имало е сериозен инцидент с ракетата и силоза."

Тимъти Райт, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS) в Лондон, каза, че унищожаването на зоната непосредствено около ракетния силоз предполага повреда скоро след запалването.

"Една възможна причина е, че първата степен (ускорител) или не е успяла да се запали правилно, или е претърпяла катастрофална механична повреда, което е накарало ракетата да падне обратно или да се приземи в близост до силоза и да експлодира", каза той пред Ройтерс.

Джеймс Актън, ядрен специалист във Фондацията Карнеги за международен мир, публикува на X, че сателитните изображения преди и след са "много убедителни, че е имало голяма експлозия" и каза, че е убеден, че тестът на Сармат се е провалил.

САЩ и техните съюзници наблюдават отблизо развитието на ядрения арсенал на Русия в момент, когато войната в Украйна тласна напрежението между Москва и Запада до най-опасната точка от повече от 60 години.

От началото на конфликта президентът Владимир Путин многократно е казвал, че Русия разполага с най-големия и най-модерен ядрен арсенал в света и предупреди Запада да не прекрачва прага, който може да доведе до ядрена война.

35-метровият RS-28 Sarmat има обсег от 18 000 км и изстрелващо тегло над 208 тона

Руските медии казват, че може да носи до 16 ядрени бойни глави с независимо насочване, както и хиперзвукови плъзгащи се машини Avangard, нова система, за която Путин каза, че е несравнима с тези на враговете на Русия.

В един момент Русия каза, че Сармат ще бъде готов до 2018 г., заменяйки SS-18 от съветската епоха, но датата за разполагане многократно се отлага.

Путин каза през октомври 2023 г., че Русия почти е завършила работата по ракетата. Неговият министър на отбраната по онова време Сергей Шойгу каза, че тя трябва да формира "основата на наземните стратегически ядрени сили на Русия".

Анализаторът на IISS Райт каза, че провалът на теста не означава непременно, че програмата Сармат е застрашена.

"Въпреки това, това е четвъртият пореден неуспешен тест на Сармат, което най-малкото ще отложи още повече и без това отложеното въвеждане в експлоатация и най-много може да повдигне въпроси относно жизнеспособността на програмата", каза той.

Райт каза, че щетите в Плесецк – тестова площадка, заобиколена от гора в района на Архангелск, на около 800 км северно от Москва – също ще повлияят на програмата Сармат.

Закъсненията ще окажат натиск върху изправността и готовността на остарелите SS-18, които Сармат трябва да замени, тъй като те ще трябва да останат в експлоатация по-дълго от очакваното, каза Райт.

А само преди дни председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, Вячеслав Володин, заяви, че "европейците трябва да разберат, че на руските стратегически междуконтинентални балистични ракети РС-28 "Сармат", са им достатъчни само 3 минути и 20 секунди, за да стигнат до Страсбург."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase