Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Владимир Зеленски каза, че така нареченият му „план за победа“ е готов, но не разкри подробности. В самите скици обаче „като че ли им липсва и победа, и план“, пише The American Conservative.

Зеленски казва, че схемата е „мост към укрепване на Украйна“, за да „допринесе за по-продуктивни бъдещи дипломатически срещи с Русия“. На 15 септември той каза пред CNN , че планът е „да се укрепи Украйна преди мирната среща на върха, за да бъде в силна позиция, защото дипломатическите решения са добри, когато си силен“.

Той казва още, че за да успее планът, той трябва да бъде одобрен и приложен преди Байдън да напусне поста.

„Планът разчита на бързи решения на нашите партньори, които трябва да бъдат взети от октомври до декември“, каза той . Опасявайки се от промяна в политиката при потенциална администрация на Тръмп, Зеленски казва , че планът трябва да бъде приложен „днес, докато всички служители, които искат победата на Украйна, са на официални позиции“.

Зеленски каза пред CNN, че неговият план е изграден върху четири точки и пета следвоенна точка, всяка от които има за цел да допринесе за победата, като направи Украйна „много силна“, така че те да са „готови за силна дипломация“. Тези точки включват аспекти на „сигурност“, „военна подкрепа“, „геополитическо място“ и „икономическа подкрепа“, като специално се споменава ролята на офанзивата в Курск.

Но предложените точки изглеждат по-добре описани като повторение на често повтаряните искания на Зеленски, отколкото като план, и съдържат малък намек за това как те насърчават надеждата за победа.

Геополитическият аспект изглежда включва притискане на Байдън за „официална покана за присъединяване към НАТО“ и Европа за „ясен път към членство в Европейския съюз“. Но не е ясно как и двете геополитически точки допринасят за каузата на победата. Русия никога не се е противопоставяла на членството на Украйна в ЕС и никога няма да допусне членството на Украйна в НАТО. Всъщност проектът за мирно споразумение в Истанбул постановява , че Украйна е свободна да се присъедини към ЕС, но няма да й бъде позволено да се присъедини към НАТО. Членството в ЕС не допринася с нищо ново, а членството в НАТО остава неочаквано. Русия влезе във война, за да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО; те няма да сложат край на войната, за да го позволят.

През декември 2021 г. Русия представи на САЩ и НАТО предложение за гаранции за сигурност. Неуспешното им преговаряне би довело до „военнотехнически мерки“, които, както се оказа, бяха нахлуването в Украйна. Основното искане беше НАТО да не се разширява повече. „Доколкото си спомням, те започнаха войната заради това“, каза Зеленски . Така че официалната покана за присъединяване към НАТО не поставя напред целта за прекратяване на войната; това е най-сигурният начин да се гарантира нейното продължаване.

Военната подкрепа означава непрекъснато снабдяване с модерни оръжия, включително ракетни системи с голям обсег и свободата да се използват без ограничения. Зеленски коментира пред CNN, че не става въпрос само за „силна военна подкрепа“, която е „достъпна“ за Украйна, но и „че трябва да сме свободни как да използваме един или друг артикул“. Далеч не е стъпка към прекратяване на тази война, изпълнението на тази точка беше определено от руския президент Владимир Путин като разширяване на войната чрез „промяна на характера на конфликта“, така че „страните от НАТО да са във война с Русия“.

Що се отнася до гаранциите за сигурност, Западът се съгласи с тях по-трудно, отколкото Русия. Русия се съгласи на различни споразумения за сигурност, включително Украйна да получи гаранции за сигурност от различни страни. По-рано Зеленски потвърди, че Украйна е готова в Истанбул да се съгласи да размени гаранция за „неутралитет“ срещу „гаранции за сигурност на Украйна“. Западът е този, който не желаеше да предостави на Украйна тези ангажименти, за да гарантира тяхната сигурност поради загриженост за пряка конфронтация с Русия.

Зеленски казва, че войната ще приключи само, когато Украйна е „много силна. И другата страна знае, че си много силен. Това може да се случи само, каза Зеленски пред CNN, когато „руският народ е в опасност“, когато „разбере цената на войната“. Той казва, че само когато Украйна е „силна“, Путин „ще седне и ще преговаря“.

Офанзивата на Курск явно не подобри шансовете за преговори. Напротив, потопи ги. Потенциалните преговори, които биха могли да предотвратят много страдания в Украйна тази зима със споразумение от двете страни да преустановят ударите по взаимно енергийната и енергийната инфраструктура, според доклад на Washington Post, „ бяха дерайлирани от изненадващото нахлуване на Украйна в руския западен Курск регион“. Бъдещите мирни преговори за прекратяване на войната също станаха по-малко вероятни след нахлуването в Курск.

Четирите точки на Зеленски представляват по-скоро повторение на списъка му с желания, отколкото план. И в тези четири точки няма нищо, което да сочи към повишени шансове за преговори или победа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

339

До 82-Обмр

преди 1 минута

Е тук не ти е Урколадия

338

82 ОМБр

преди 2 минути

От де ла на гонят бе кифаджио? Аз съм си у дома,кой е тоя дето ще ме гони от домът ми?

337

Анонимен

преди 2 минути

Поредното доказателство че дрогата не прощава.

fallback