Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е предизвикало значително нарастване на бездомните, според нов доклад, пише The Guardian.

Точният брой на бездомните в Украйна не е известен, но благотворителната организация Depaul International анкетира повече от 200 души, живеещи на улицата или в приюти.

Констатациите подчертават дълбоките щети на войната върху цивилните в Украйна, като повече от 3,5 милиона души са вътрешно разселени от началото на конфликта. 6,2 милиона украински бежанци в цяла Европа също са изложени на риск от бездомност.

Анна Скорик, временен изпълнителен директор на Depaul Украйна, каза пред Guardian: „Всеки ден все повече хора губят домовете си поради окупация, обстрел или защото са близо до фронтовата линия. Не можем да помогнем на всички сами.”

ООН съобщи през февруари, че 2 милиона домове са били разрушени или повредени . Междувременно руските сили продължават да напредват в Източна Украйна, което наложи евакуацията от Покровск на около 20 000 души през последния месец.

Британският външен министър Дейвид Лами предупреди на конференцията на Лейбъристката партия в Ливърпул в неделя, че предизвикателствата, породени от войната, може да се задълбочат значително през следващите две години.

Нарастващият брой бездомни хора натовари ограничените ресурси за най-уязвимите слоеве на обществото; има само един администриран от правителството приют за бездомни в Киев, който обслужва Централна Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 24 минути

До АнонименТуризма го съсипа основно евроатлантическата политика на омраза, спряха туристите от Русия и Украйна, че и немските, а сега заради Украйна и други туристи, а и поради други причини.

57

Анонимен

преди 1 час

Украинците са много прикрити. Правят се на интересни. Опитват се да говорят на английски. Кого заблуждават. Личат си от километри. По горделивостта най вече...

56

Анонимен

преди 1 час

Защо са с дървен автомат Калашников.

fallback