Снимка: БГНЕС
fallback

Близо половината руснаци подкрепят изтеглянето на войските на Москва от Украйна, без да постигнат целите на пълномащабната инвазия на президента Владимир Путин, според ново проучване.

Независимата руска социологическа компания Chronicles каза, че нахлуването на Украйна в района на Курск на 6 август е разрушило морала сред населението относно войната, започната от Москва преди повече от две години и половина.

"Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-малко хора имат вяра, че тя ще приключи по благоприятен начин за тях и за Русия", каза Алексей Миняйло, руски опозиционен политик и съосновател на Chronicles пред Newsweek.

Целите на Путин за това, което Кремъл нарича "специална военна операция", са двусмислени, но като цяло включват отслабване или прекъсване на връзките на Украйна с НАТО, ограничаване на украинския национализъм и разширяване на териториалните придобивки.

Проучването, проведено с ExtremeScan от независимия социологичен институт, установи, че 49 процента от руснаците подкрепят изтеглянето на руските войски и мирните преговори с Украйна, дори ако целите на войната не са били постигнати. Това е увеличение от 9 процентни пункта спрямо 40-те процента, които подкрепяха подобен ход през януари 2024 г.

Една трета (33%) от респондентите не биха подкрепили оттегляне при тези условия - спад от 39%  през януари - според проучването на 800 души между 10 и 17 септември, което има граница на грешка от 3,45 процента.

Миняйло каза, че руснаците са склонни да изразяват повече подкрепа, когато Русия има повече успехи, като например през пролетта, когато войските на Москва настъпваха в района на Донецк в Украйна.

"Украинското нахлуване в района на Курск беше шокиращо нещо за мнозина и намали броя на онези, които искат да се бият, докато целите бъдат постигнати", каза той.

Анкетата също така установи, че мнозинството (63%) биха искали мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки да бъде сключен през следващата година.

Анкетата, която се провежда на втората годишнина от обявяването на частична мобилизация на Путин в Русия, която първоначално се смяташе за неуспешна, също установи нарастващо нежелание сред руснаците да участват във войната. По-малко от една трета (29%) казаха, че биха подкрепили нова вълна от руска мобилизация.

Държавните социологически проучвания в Русия не се считат за особено точни, особено като се има предвид ограничаването на несъгласието от началото на войната. Chronicles казва, че нейните анкети вземат под внимание отговорите на поредица от въпроси и така предоставят по-точна снимка на общественото мнение.

Миняйло каза, че изследването на ExtremeScan е установило, че проучванията в граничните региони на Белгород, Брянск и регионите на Курск, когато има обстрел от украинските сили, са установили, че декларираната подкрепа за войната нараства поради ефекта на "обединението около флага".

"Но когато хората се сблъскват директно с последствията, например когато трябва да напуснат територията, за да избягат, или къщата им бъде ударена, или са свидетели на атака, декларираната подкрепа рязко намалява."

"По-голямата част от тези, които декларират подкрепа, са хора, които абсолютно никога не са се сблъсквали с нищо поради войната. След като хората започнат да усещат, че войната идва към тях, било то икономика или нещо подобно, те губят вярата си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

419

Анонимен

преди 2 минути

Това не ги оправдава.Ще ядат калая...

418

Путин

преди 3 минути

Шегували са се!

417

444

преди 4 минути

На руснаците ще им отнеме поне още 100 години да се научат да са свободни. Просто нямат късмет. От крепостичество директно в комунистическа диктатура, след 89та няколко години хаос и сега нова диктатура. През цялото съществуване на Русия и СССР населението никога не е имало свободата да говори и прави каквото си иска. Психическото (а и фактическо) робство ги е увредило.

fallback