Снимка: БГНЕС

Следи от радиоактивен цезий-137 бяха измерени по границата на Норвегия с Русия, стана ясно вчера, но това не беше единствената „ядрена новина“ за деня.

Както беше съобщено по-рано от The Barents Observer, нивата на радиация на границата са „очевидно по-високи от нормалното “, казаха властите, но причината за това мистериозно увеличение е неизвестна.

Едно от подозренията е, че може да е свързано с руския ядрен полигон Панково в архипелага Нова Земля, където се тества Буревестник - ядрена крилата ракета с ядрено задвижване, наречена "Летящият Чернобил". Това експериментално оръжие е проектирано да остане във въздуха дни или дори седмици, докато изследва слабостите на западната защита, пише "Труд".

Норвегия споделя 195-километрова граница с Русия в Арктическия кръг със силно милитаризирания регион Мурманск. Медиите посочват, че през последните седмици на полигона на Нова Земя е имало свръхсекретни дейности.

През лятото The Barents Observer видя няколко товарни и специализирани кораба във водите край Панков, а през последните седмици два големи транспортни самолета Ил-76 от Росатом периодично кацаха на летището в Рогачево на Нова Земля.

„Смята се, че тези самолети участват в операции, свързани с тестването на Буревестник“, се казва в съобщението.

Има и „няколко ядрени ледоразбивача“, закотвени около Мурманск, арктическото пристанище на Русия, както и множество военноморски реактори на подводници в региона, дом на руския Северен флот. Между другото, що се отнася до "Летящия Чернобил", се посочва, че повече от дузина тестове на Буревестник са били неуспешни.

Тестът от 2019 г. доведе до смъртта на седем души, опитващи се да извадят разбилата се свръхсекретна ракета, се казва в съобщението и се добавя, че Путин ги е нарекъл „национални герои“, без да обяснява подробностите за смъртта им. Седемте души, които загинаха през 2019 г., бяха от Саров, затворен ядрен град, където чужденци нямат право да влизат.

В Русия Буревестник се смята за оръжие на "страшния съд" с неограничен обсег. Кремъл смята Буревестник за нисколетяща "стелт" крилата ракета, способна да достави ядрени бойни глави навсякъде по света и да избегне западните отбранителни системи. Путин описа тази ракета като "радикално нов тип оръжие" с "неограничен обсег и неограничена маневреност".

В доклад на Инициативата за ядрена заплаха - организация с нестопанска цел за контрол на оръжията - се казва, че Русия е извършила 13 известни теста между 2017 г. и 2019 г., нито един от които не е бил успешен. Путин публично представи това оръжие през 2018 г. като една от петте оръжейни системи, за които той твърди, че превъзхождат западните.

"Москва Таймс" съобщи, че Буревестник е кръстен "Летящият Чернобил".

„Предишните опити за изстрелването му завършиха с неуспех“, съобщава вестникът. „Според американското разузнаване ракетата никога не е успявала да прелети повече от 35 километра, а най-дългият й полет е продължил само две минути. Предполага се, че ракетата ще бъде изстреляна с помощта на ракетен двигател с твърдо гориво. След това малък ядрен реактор се активира по време на полет, което потенциално й позволява да остане във въздуха за неопределено време, заплашвайки западните страни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase