Снимка: БГНЕС

На руските учени е било наредено да предадат подробности от най-новите си изследвания на лекарства против стареене в заподозрян опит да запазят жив Владимир Путин и неговия кръг от приближени в Кремъл.

Указът дошъл от "най-големия шеф" и накарал служителите да се борят да изпълнят предполагаемите инструкции на 71-годишния диктатор, според източник, цитиран от DailyMail.

Путин отдавна се интересува от анти-стареенето, но сега се появява нова неотложност да се търси "активно дълголетие".

Писмо от неговото министерство на здравеопазването, изпратено през юни, изискващо най-новите разработки за връщане на биологичния часовник, беше разкрито от независими новинарски издания Meduza и Sistema.

Това е шокирало старшите медицински изследователи, се казва в докладите.

Източникът споделя: "Най-големият шеф постави задача и служителите се втурнаха да я изпълняват по всякакъв възможен начин."

А друг информатор разкрива: "Бяхме помолени спешно да изпратим всички наши разработки и писмото дойде, да речем, днес и всичко трябваше да бъде изпратено вчера.

"Честно казано, това е първият път в живота ми, в който се сблъсквам с подобно нещо – обикновено всеки национален проект или FTP [Federal Target programme] се предхожда от поредица от срещи с участието на различни специалисти, някакъв вид обществено обсъждане", обясни лекар от национален медицински изследователски център.

На експертите беше казано да представят "предложения за развитие", за да намалят влошаването на клетките, се казва в доклада. Те бяха инструктирани да подчертаят новите технологии за предотвратяване на когнитивни и сензорни увреждания, както и методи за коригиране на имунната система и нови медицински технологии, базирани на биопечат.

В момента руският диктатор има законовите правомощия да остане на поста до 2036 г., след като през 2020 г. беше гласувано удължаване, което означава, че той ще остане на власт, докато навърши 80 години.

Путин е известен с кръг от застаряващи приближени като външния министър 74-годишният Сергей Лавров, шефът на службата за сигурност на ФСБ Александър Бортников, който е на 72 години, старши съветникът Николай Патрушев - 73-годишен, шефът на разузнаването на SVR Сергей Наришкин - 70-годишен и говорителят на руския сенат, Валентина Матвиенко, която е на 75 г.

"Получихме този документ и, честно казано, бях шокиран", казва друг възмутен източник. "Самото съобщение ме озадачи. Е, разбира се, сега няма кого друг да реставрираме, освен тези стари пънове [възрастни руски политици]. Тоест точно сега (по време на войната) трябва да изоставим всичко. Този ​​цинизъм е дори объркващ."

Източник, близък до Кремъл, пък казва, че "всички съвременни изследвания, обсъждани в националния проект, са доста скъпи — изискват много пари и разходи".

"Разработването на нови лекарства струва милиарди, нито един национален проект не може да се справи с това, особено сега."

Някои смятат, че ръката на близкия съюзник на Путин, Михаил Ковалчук, 77-годишен, ръководител на Института Курчатов, водещият ядрен институт в Русия, стои зад инициативата. Виждан като любител на конспирациите, той се застъпва за разработването на така наречения "руски геном" и говори за "оръжие, което е насочено към определен етнос". Той обвини чужди държави, че се стремят да създадат нов тип "човек-слуга".

Дъщерята на Путин Мария Воронцова, 39, ендокринолог, също е заподозряна, че участва в търсенето на по-дълъг живот.

Това се случва на фона на спекулации относто здравето на Путин. Кадри от официални срещи и изяви показват руския президент да се хваща за маси за опора, да потропва с крака и да изглежда нестабилен, докато върви, като видът му става все по-заоблен и подпухнал с годините.

През декември Путин се оттегли от президентско пътуване до Псков в последния момент поради "неблагоприятни условия за летене", въпреки прогнозите за времето, които предполагаха, че небето е ясно – което накара наблюдателите да повдигнат въпроси за здравето му.

След това той отложи посещението си в най-големия танков завод в Русия в Нижни Тагил и също така отмени обичайното си появяване на срещата на своите министри в края на годината, преди да отмени традиционната си декемврийска пресконференция и мача по хокей на лед в края на годината.

Освен това през октомври миналата година Кремъл беше притиснат да отрече слуховете, че Путин е претърпял сърдечен арест, говорителят Дмитрий Песков оцени спекулациите като "фалшиви".

По-рано тази година Путин обяви, че Русия се нуждае от нов национален проект, насочен към "запазване на здравето" на своите граждани. Една от неговите програми е борбата срещу стареенето с цел спасяването на 175 000 живота до 2030 г.

В същото време се смята, че войната на Путин е струвала стотици хиляди пясъци от животи.

Диктаторът претърпя удар по-рано тази година с внезапната смърт на дългогодишния си гуру в борбата срещу стареенето професор Владимир Хавинсон, 77-годишен, директор на Института по биорегулация и геронтология в Санкт Петербург.

Твърдеше се, че Хавинсон разработва тайната за хората да живеят до 110 или 120 чрез забавяне на процеса на стареене.

Известно е, че се е опитал да помогне на трима по-ранни лидери на Кремъл - Леонид Брежнев, Юрий Андропов и Борис Елцин - но се оплака, че е бил поканен твърде късно, за да удължи значително живота им.

Предполагаемата любовница на Путин Алина Кабаева, 41, подобно на други топ руски гимнастички, приемаше неговите "пептиди на Хавинсон", анти-стареещи и лечебни коктейли, които той въведе след години на тайни изследвания, докато работеше за съветската Червена армия.

Коментирайки снимката на Путин от 2013 г. с голия му торс, докато язди кон, той каза: "Прекрасна снимка – така трябва да изглежда един мъж. Защо е съвършен? Той не пуши, не пие, спортува. Неговият пример трябва да бъде последван. Всички, млади и не, трябва да правят същото."

Той прогнозира, че силният човек може да продължи да съществува "поне 20 години повече – потенциалът му е много висок", като същевременно не призна дали Путин е взел неговите пептиди.

"По това време бях военен учен и целта беше да създам нови лекарства, които да стимулират ресурса за използване на органи за военни хора", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase