Снимка: БГНЕС

Президентът Путин обича джудото, "както дете обича Лего", и е истински спортист, според бившия му треньор, който е един от малкото, прехвърлил руския лидер през рамо и е доживял, за да разкаже историята.

"За мъж на 71 години, който не се занимава професионално с джудо, Путин се движи наистина добре", казва Ецио Гамба, бивш италиански шампион, който разкри подробности за връзката си с лидера след 16 години треньорство в страната.

65-годишният Гамба получи руско гражданство от благодарния Путин, след като изведе националния отбор по джудо до три златни медала на Олимпиадата в Лондон през 2012 г. Той редовно се е спарингирал с президента, който има черен колан и дори веднъж се появи във видео, наречено Let's Learn Джудо с Владимир Путин.

"Споделях техники с него и той уважаваше знанията ми", казва Гамба пред The Times.

Италианецът спечели златото на Олимпийските игри в Москва през 1980 г., преди да стане успешен треньор в Италия и Африка. През 2009 г. той се насочи към Москва, за да тренира мъжкия олимпийски отбор на Русия, преди да бъде повишен да ръководи цялата програма по джудо на страната.

Възходът му съвпадна с усилията на Путин да се рекламира като въплъщение на руския мачизъм, независимо дали играе хокей на лед, язди кон с голи гърди, кара ски или отива на рафтинг.

Най-вече той искаше да покаже уменията си като джудист, откакто стана шампион на Ленинград през 1976 г.

След като веднъж Путин каза, че джудото "не е за слаби хора", той предположи, че е полезно за борба с хомосексуализма. Запитан в интервю от американския филмов режисьор Оливър Стоун дали би бил щастлив да си вземе душ до гей мъж след тренировка, Путин отговори: "Предпочитам да не го правя. Защо да го провокирате? Но знаете ли, аз съм майстор по джудо."

Гамба започва работа в Русия, възпроизвеждайки плана за успех в джудото, който е използвал в други страни. "Ставаше дума за работа в екип. В Русия всички най-добри практикуващи бяха индивидуалисти, трениращи сами в своите региони, така че създадох база за около 70 мъже и 40 жени."

Той споделя, че Путин е бил редовен посетител:. "Той винаги е обръщал внимание на спорта и идваше да тренира с нас два пъти годишно."

Руските шампиони по джудо не се сдържаха, когато се изправиха срещу своя президент, добави той. "Тези тренировки бяха ентусиазирани от присъствието му. Можете да си представите стимула. Президентът не е с вас всеки ден."

За Гамба обаче Путин беше просто още един джудист.
"Джудото е свързано с уважение към противника, така че когато той тренираше, той не тренираше като президент на Русия, а като джудист и изпитваше удоволствие от спорта. Беше готов да падне."

Това важеше и когато самият Гамба се изправяше срещу Путин, който му показваше трик или два. "Бихме се хвърлили един друг. Казах му, че е добър за възрастта си", каза той.

Путин беше особено опитен в използването на хвърлянето тай отоши, което включва изваждане на опонента от равновесие и спъване, обяснява Гамба. След това той сядаше на чай с Гамба и шампионите на Русия. "Той наистина им обръщаше внимание, изпитваше истинско любопитство към спорта и познаваше всички джудисти по имената им. Беше като дете с Лего."

Путин се постара цяла Русия да се заинтересува от джудото. През 2016 г. беше обявено, че седем милиона копия от книга, в която той е съавтор за спорта, ще бъдат раздадени на ученици. Миналата година в Сочи беше открит огромен шестетажен тренировъчен център, проектиран от Гамба, с 16 джудо татами или състезателни зони в една стая.

Дотогава обаче нахлуването в Украйна спираше перспективата за повече олимпийска слава за Русия. Почетното президентство на Путин в Международната федерация по джудо беше спряно и участието на Русия в Олимпийските игри в Париж това лято беше ограничено.

"Имахме право да участваме само в 45 процента от квалификационните битки", казва Гамба. "Дванадесет се класираха за участие, без да представляват официално Русия, но бяха отхвърлени от Олимпийския комитет, може би защото са били снимани с Путин. Чух, че ЦРУ е замесено. Четирима резерви бяха приети, но решиха да не излизат на протест."

Джудистите не се присъединиха към политиците на откриването на центъра в Сочи. "Беше ясно, че снимка с Путин може да бъде използвана, за да навреди на шанса на шампион да се състезава на международно ниво", казва Гамба.

Сега той отново е в Италия, за да бъде кандидат да поеме федерацията по бойни изкуства на родната си страна и "да направи това, което направих в Русия. Италианският отбор по джудо в Париж беше като лъвове, но му липсваше силата на отбор."

Запитан за нахлуването на Путин в Украйна, той отговаря: "Няма да кажа дали беше прав, или не, трябва да го попитате. Мен можете да ме попитате за джудо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase