Снимка: БГНЕС/ EPA

През март френските власти са издали заповеди за арест не само на изпълнителния директор на Telegram Павел Дуров, но и на брат му Николай, пише Politico, позовавайки се на френски административен документ, до който е получил достъп.

Още по темата

Документът показва, че френското разследване под прикритие на Telegram е по-мащабно и е започнало месеци по-рано от известното досега. Случаят се върти около отказа на Telegram да сътрудничи на разследване на френската полиция за сексуално насилие над деца.

Павел Дуров беше арестуван в събота вечерта от френската полиция на парижкото летище Льо Бурже, след като гранични служители предупредиха съдебните власти, че пристига с частния си самолет от Азербайджан.

Неговият арест предизвика дипломатическа буря за френското правителство, както и глобален протест срещу свободата на словото и вината на социалните медийни платформи за материали, споделени от техните потребители.

Според изданието, заповеди срещу Павел и брат му Николай, съоснователят на платформата, са били издадени на 25 март по обвинения, включващи „съучастие в притежание, разпространение, предлагане или предоставяне на порнографски изображения на непълнолетни в организирана група“.

Адвокатът на Павел Дуров отказа да коментира разследването.
Вицепрезидентът на Telegram Иля Перекопски също се споменава в резюмето на случая, въпреки че документът не посочва дали срещу него е издадена заповед.

Прокуратурата също отказа да коментира заповедите за арест и на двамата братя Дурови, позовавайки се на тайната на следствието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase