Снимка: БГНЕС/ EPA

Със своята курска офанзива Украйна не само прекоси границите на Русия. Тя също така е прекрачила червените линии, разположени във Вашингтон, пише Financial Times.

Още от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна САЩ настояват, че целта й е да помогне на Украйна да защити територията си и да оцелее като суверенна държава. Всяко предположение, че войната може да бъде отнесена в Русия, се смята за опасно.

След нахлуването на Курска, президентът на Украйна Володимир Зеленски е презрителен към ограниченията, които Америка е поставила върху военните усилия на Украйна, осъждайки „наивната, илюзорна концепция за т.нар. червени линии по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори“. Това мнение, каза украинският президент, сега е "срутило".

Но има ли го? Разликата между предпазливостта във Вашингтон и поемането на рискове в Киев отразява не просто разлика в анализа за това докъде може да се прокара Владимир Путин. Това е и отражение на тънката разлика във военните цели.

В началото на конфликта президентът Джо Байдън постави на своята администрация две цели. Първата беше да подкрепим Украйна. Но второто беше да се избегне Трета световна война. Ако бъдат принудени да избират между тези две цели, САЩ ясно ще изберат второто.

Но Украйна се бори за своето оцеляване. Тя ще приеме пряко участие на САЩ във война с Русия. Според скорошна книга на Дейвид Сангър, Байдън дори е предполагал на помощниците си, че Зеленски може умишлено да се опитва да привлече Америка в трета световна война.

В резултат на това има различен апетит за риск във Вашингтон и Киев. САЩ са постоянно предпазливи по отношение на видовете оръжия, които доставят на Украйна. Когато за първи път в Украйна бяха доставени ракети с голям обсег на Мумар, администрацията на Байдън постави ограничения за това докъде могат да бъдат изстреляни. Едва през май Вашингтон даде разрешение за доставяне на американско оръжие, което да се използва срещу цели само в Русия. Тези забрани все още са в сила, въпреки че украинците настояват те да бъдат отменени.

Разликата в толерантността към риска между Америка и Украйна се отразява в рамките на Европа. Страните, които са близо до фронтовата линия и се чувстват пряко застрашени от Русия - като Естония и Полша - настояват да дадат на Украйна по-напреднали оръжия и повече свобода да ги използват. Германия постоянно се държи много по-бавно.

Украинците отдавна се оплакват, че предпазливостта на най-мощните им съюзници означава, че от тях се иска да се бият с една ръка зад гърба. Русия е свободна да удари дълбоко в Украйна, но на Украйна е забранено да отвръща на удара, посочва още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase