Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви след посещението си в руската атомна електроцентрала Курск във вторник, че има риск от "ядрен инцидент" и ситуацията е сериозна, съобщава Reuters.

Oще по темата

Русия твърди, че заводът е бил многократно атакуван от украински сили, които са само на 40 км (25 мили) от него. Украйна все още не е отговорила на обвиненията.

Гроси каза по време на пресконференция, че централата е изключително крехка, защото няма защитен купол.

Той добави още, че в момента обектът все още работи много близо до нормалните условия, но това означава, че ситуацията по отношение на сигурността му е още по-сериозна.

Курската АЕЦ е една от трите най-големи атомни електроцентрали в Русия. Разположена е на брега на река Сейм, на около 40 км западно от град Курск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 3 седмици

Руснаците го разиграваха тоя Гроси 2 години докато го пуснат в Запорожката АЕЦ, а сега докато пристигне в Кусрката АЕЦ и вече влезнал, огледал, че и доклад му написали :) Май здраво е налапал чурката на жужето.

55

Христо Христов

преди 3 седмици

До 23 "... ако украинските терористи гръмнат централата дали ЕС ще продължи така да ги подкрепя." - да, ще продължи.

54

Малко за политика

преди 3 седмици

Зеленски знае много добре, че на Украйна всичко и е позволено. Каквито и престъпления да извърши украинската армия западната пропаганда и евроатлантиците в САЩ и ЕС ще оправдаят всичко. За САЩ важното е войната с Русия да продължава. Това колко украинци ще загинат изобщо не им е проблем.

fallback