Снимка: БГНЕС

Украинските власти издадоха нови предупреждения за въздушни нападения в цялата страна, тъй като руски бомбардировачи се издигнаха в небето.

Това съобщение идва само ден, след като Москва извърши масирана атака срещу украинската електропреносна мрежа, предаде АФП.

На 26 авуст Русия изстреля стотици безпилотни самолети и ракети срещу Украйна, като уби най-малко четирима души и засегна вече отслабената енергийна мрежа на страната, съобщиха официални лица.

Руската атака предизвика широко разпространени прекъсвания на електрозахранването и дойде, след като Киев заяви, че е постигнал нов напредък в нахлуването си в руската Курска област.

Военновъздушните сили на Украйна потвърдиха „излитането на няколко Ту-95МС от летище Енгелс“ в Западна Русия, което предизвика тревога за въздушно нападение в цялата страна.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Москва е изстреляла най-малко 127 ракети и 109 безпилотни самолета в "една от най-големите руски атаки".

От тях командирът на украинските военновъздушни сили Николай Олешчук заяви, че са свалени 102 ракети и 99 безпилотни самолета.

Съединените щати и Великобритания осъдиха нападението, като президентът на САЩ Джо Байдън го нарече "възмутително", а британският външен министър Дейвид Лами го определи като "страхливо".

Министерството на външните работи на Германия заяви, че "за пореден път Русия на Путин насища с ракети жизнените линии на Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase