Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент Еманюел Макрон все още е активен потребител на Telegram. Въпреки задържането на основателя на месинджъра Павел Дуров в Париж, съобщава вестник Politico, позовавайки се на бивш депутат от френския парламент.

Още по темата

Както отбелязва изданието, Макрон използва Telegram от началото на първата президентска кампания. Тоест той е регистриран там повече от десет години. С помощта на месинджъра френският президент освен всичко друго поддържа връзка и със собствените си поддръжници. Сред тях услугата е не по-малко популярна.

Макрон е потребител на Telegram от първите дни на първата си президентска кампания. Почти десетилетие по-късно приложението продължава да се използва широко както от членове на кабинета, така и от политически служители от всякакъв ранг и партии, особено в кръговете, подкрепящи Макрон.

Дуров, роденият в Русия основател и главен изпълнителен директор на Telegram, беше неочаквано арестуван при кацане във Франция в събота вечерта. Точната причина за ареста му все още не е съобщена, пише още изданието.

В изявление след ареста на Дуров Telegram настоя, че „спазва законите на ЕС“ и че нейният изпълнителен директор „няма какво да крие и пътува често в Европа“.

„Абсурдно е да се твърди, че платформа или нейният собственик е отговорен за злоупотребата с тази платформа“, добавиха от компанията. Властите се опитаха да ограничат използването на Telegram в официалните кръгове поради опасения за поверителността.

Висши служители във френското Национално събрание също неуспешно призоваха законодателите да „ограничат“ използването на приложения за социални медии и услуги за съобщения, включително Telegram. И в двата случая депутатите и членовете на кабинета бяха насърчени да използват по-малко известни френски алтернативи.

Но собствената партия на Макрон, Ренесанс, все още използва канал в Telegram, за да изпраща публични съобщения до журналисти в частен канал, който включва 150 членове на пресата, както и френското вътрешно министерство. Макрон също има обществен канал, където се споделят изявления и скорошни новини, следван от над 30 000 абонати, както и френското президентство, пише Politico.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase