Снимка: БГНЕС/ EPA

Напрежението между Съединените щати , Русия и Китай, както и конфликтът в Близкия изток, оказват безпрецедентен натиск върху Договора за неразпространение на ядрено оръжие, подписан през 1968 г. и насочен към ограничаване на развитието на световния ядрен арсенал. Глобалната надпревара за ядрени оръжия достигна рекордни размери. Това заяви Рафаел Гроси генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, в интервю за Financial Times.

"Не мисля, че през 90-те години на миналия век бихте чули важни държави да казват "е, защо и ние нямаме ядрени оръжия?", каза още той. "Тези държави водят публична дискусия за това, което не беше така преди. Казват го публично. Те го казват на пресата. Държавните ръководители споменаха възможността за преосмисляне на цялото това нещо.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна демонстрира силата на притежаването на ядрени оръжия, но Гроси каза, че има няколко други фактора, допринасящи за подновения интерес към разработването на атомни оръжия сред някои страни.

"Има всички тези напрежения, тази възможност съюзите да бъдат отслабени и държавите да трябва да се справят сами. Това е мястото, където факторът ядрено оръжие и привличането се връщат по много неочакван начин“, добави още Гроси, като отказа да назове конкретни държави.

Нарастващите рискове от увеличено разпространение произтичат от "среда, в която има по-интензивна геополитическа конкуренция между велики сили", каза Никълъс Милър, асистент в Дартмутския колеж, който изучава разпространението на ядрени оръжия. Той обясни, че в такива моменти великите сили са склонни да отслабват фокуса си върху разпространението на ядрени оръжия, "защото са заети да се конкурират със своите съперници".

Той определи Иран като най-големия потенциален риск.

"Имаше много изявления от ирански официални лица през последната година, в които те говорят за придобиване или евентуално придобиване на [ядрени оръжия]", коментира той.  

Откакто бившият президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно се отказа от ядреното споразумение от 2015 г., което Техеран подписа със световните сили, ислямската република агресивно разширява ядрената си програма и обогатява уран до 60 процента чистота, което е близо до оръжейния клас, повече от три години.

МААЕ, която продължава да има инспектори в републиката, казва, че няма доказателства, че Иран се стреми да развие или да премине към оръжейна програма. Новият президент на Иран Масуд Пезешкиан заяви, че иска да подобри отношенията със Запада и да договори споразумение за прекратяване на ядреното безпокойство. Но ако Техеран създаде оръжия, това може да предизвика надпревара във въоръжаването в Близкия изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase